Advertisements
Take a fresh look at your lifestyle.

Eubeja dhe Ilirët e Aristidh Koles

shkruan Fahri Xharra, Gjakovë
14.09.18

Miq të së vërtetës shqiptare, duhet pa tjetër të lexoni librin e Aristidh Koles “ Arvanitasit dhe prejardhjae grekëve “. Nese nuk e ke lexuar këtë liber, gjithmonë njohuritë për të kaluaren tonë pellazge do të jenë të cunguara, por edhe një gjë edhe nëse e lexon 99 herë, në herën e 100 –t do të sheh si diçka nuk ke mabajtur në mend. Pra, është një libër komplet që unë e kam gjithmonë afër meje, ekam kosulentin më të madh për lashtësinë sonë.
Një pjesë e vogël nga libri i madh i Aristidh Koles është edhe “ Eubeja dhe Ilirët “ të cilën do e përpunojmë së bashku, duke shtuar informata tjera nga literatura e mjaftueshme që gjëndet në Internet. Për ta plotësuar shkrimin i nxorra edhe ca piktura të cilat e vërtetojnë atë që e shkruan gjeniu Aristidh Kola.

Eubeja (Εύβοια ose Εὔβοια  ) është ishulli i dytë më i madh pas Kretës në Greqi . Ishulli shtrihet në drejtimin veriperëndim –juglindje,dhe nga toka ndahet me kanalin e ngushtë të Europosit, ngushticë kjo e cila ia mundëson ujit të ndërrojë drejtimin e saj të furishëm në çdo gjashtë orë . E shihni ( në të kuqe ) që shikuar nga lartë , ishulli i ngjanë kalecit të detit. Mrekulli natyrore !

Edhe disa shënime për ishullin në fjalë të cilat na ndihmojnë që më mirë të kuptojmë qëllimin e shkrimt të Aristidh Koles, që unë me një repsekt të madh për vepren e tij po e përmendi. Eubeja me sipërfaqen etij prej 3670 km² , është përballë Biotisë dhe Atikes . Qendra e tij është Halkidiki.
Ishilli Eubeja ka përjetuar histori të gjatë pellazgjike, ilirike, arvanitase për deri sa në vitin 1830 bëhet pjesë e shttit artificial grek.

“ Përveç biotëve edhe eubejtë e kanë origjinën nga e njejta zonë- lexoj në librin e përmendur, Vetë ky emër tregon që edhe ata e kanë prejardhjen nga biotët.Por edhe sikur mos të ksihim këtë dëshmi, e kemi një traditë tjetër që thotë se Eubenë e banoin një popull ilir, helopët që ishin banor të Helopisë së Epirit. Përmenden gjithashtu qytetet e lashta me emërtim Helopi ose Eube dhe në Bioti edhe tani është fshati arvanitas Karada.”

“Por nëse as këto nuk mjaftojnë, le të përmendim versionin homerik që thotë se Eubenë e banuan Avadet, një popull tjetër ilir . Më pas, avadët e Eubesë e banuan Avadinë e Ilirisë“ . Pra, kah të shkojmë ne e dëshmojmë lidhjen e Eubesë me Ilirinë

Nga të gjitha dëshmitë, traditat dhe mitet del një përfundim: Eubenë e banaun fiset ilire, pra edhe nga avadët dhe helopet. Edhe një fakt tjetër: Avadet e Eubesë në kundërshtim me akejtë që qetheshin kare, këta të Eubesë e qethnin kokën përpara dhe në pjesën e prapme i linin flokët e gjata ashu si qetheshin edhe arvanitasit Vështroni mirë , ata nuk kanë rënje flokësh.

Aristidh Kola e plotëson këte edhe me shkrimet e udhetarit anglez John Galt i cili gjatë viteve 1809-1811 e vizitoi Hidren dhe na vërteton: “ Si të gjithë grekët edhe hidrejtë mbanin mustaqe dhe e rruanin pjesën e përparme të kokë , pikërisht duke i lënë flaoket e gjata prapa krejet. Në kokë mbanin një shami të kuqe ( faqe 548, ´Udhëtarë të huaj në Greqi )

Pra ta kemi të qartë që të gjithë heronjet e luftes së ‘21’, qetheshin në mënyrën e përshkuar më lartë –shkruan Aristidh Kola. Ateherë,pse grekët e sotem e fshin këtë fakt?

/Proinformacion.com

Loading...
Advertisements
You might also like

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close