Advertisements
Take a fresh look at your lifestyle.

“Gurët e urisë”,të cilët paralajmrojnë rënqethshëm Europën !!

Kjo verë ka qenë jashtëzakonisht e nxehtë në shumë rajone në Evropë. Temperaturat kanë qenë rekord, ndërsa shiu është në një nivel të ulët. Me motin jashtëzakonisht të ngrohtë dhe thatësirën ka ardhur diçka e quditshme, pamja e gurëve me fjalë të shkruara mbi ta, të njohura si Hunger Stones (Gurët e urisë).

Hunger Stones ,datojnë nga shoqëritë e lashta dhe janë shfaqur në Çeki pas një thatësire të gjatë. Mbishkrimet në gurë janë të zymtë, që japin paralajmërime. Shkëmbinjtë janë të fshehur nën vijën e ujit të lumit Elba, por falë thatësirës, uji ka rënë. Linja e ujit është në një kohë të ulët, duke e lënë shkëmbinjtë së bashku me drunjt e tyre në mënyrë të qartë.

Pa asnjë shenjë të mbarimit të thatësirës, më shumë se një duzinë Hunger Stones janë bërë të dukshme në rajonin e Decinit. Gurët tregojnë se shumë shekuj më parë niveli i ujit nuk arriti atë lartësi. Në vitin 2013, autorët bënë një studim të thatësirës në gjuhën çeke duke thënë se gurët ishin “daltuar me vitet e vështirësive dhe inicialet e autorëve të humbur në histori”.

Ndërsa shkëmbinjtë sot janë përgjithësisht nën vijën e ujit, ato janë pikë referimi, më shumë një nga më të vjetrat me emrin e Hunger Rock. Guri është detajuar në udhëzuesin turistik për rajonin. Shkëmbi kolosal mban mbishkrimin “Wenn du mich siehst, dann weine”, i cili kur përkthet nga gjermanishtja do të thotë “nëse më shihni, qani”. Ajo daton që nga 1616, duke përkujtuar thatësirat që rrjedhin prapa deri në vitin 1417.

Gurët e shumtë janë ngjitur përsëri nga thellësitë e ujit përsëri këtë vit, 2018, të gjithë ata japin paralajmërime që janë të tmerrshme. Një tjetër ka fjalët: “Nëse e shihni përsëri këtë gur, kështu që ju do të vajtoni , kaq i cekët uji ishte në vitin 1417.” Shkëmbinj të tjerë kanë mbishkrime duke thënë: “ne qajtëm – ne qajmë – Dhe ju do të qani “, dhe” Kush më pa mua, ai qau, kushdo që më sheh tani do të qajë “.

Mbishkrimet në shkëmbinjtë lidhen me faktin se në qoftë se shkëmbinjtë mund të shihen përsëri, atëherë rajoni është edhe një herë në një thatësirë. Në vitin 1417 kur një thatësirë erdhi së bashku me vapën, ka kuptimin se do të vinin kohë të këqija ku korrjet so të jenë keq gjë që do të çonte në një mungesë ushqimi së bashku me një rritje në çmimet e ushqimit. Me zvogëlimin e niveleve të ujit, transporti në lumë u bë më i vështirë, gjë që i la njerëzit që jetonin përgjatë bregut, në varësi të lumit, duke luftuar për të siguruar jetesën.

Lumi Elbe është sot në më të ultat vlera që kanë qenë ndonjëherë në më shumë se gjysmë shekulli. Me thatësirën në fuqi të plotë, ajo sjell me vete edhe një kujtim për një kohë mjerimi për popullin. Luftën e Dytë Botërore bomba dhe granata që janë të pashpërthyera, të cilat janë hedhur poshtë për më shumë se 70 vjet.

/disclose.tv/përgatitur nga :Proinformacion.com

 

Loading...
Advertisements
You might also like

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close