Advertisements

Hubble kap një mjegullnajë misterioze në imazh të mrekullueshëm

Ju mund të mendoni se me kaq shumë teleskopë në disponim të saj, NASA dhe komuniteti i astronomisë në përgjithësi do të kishin shumë kohë për të parë çdo gjë që ata dëshirojnë, por hapësira është aq e madhe sa edhe disa nga anomalitë më interesante në qiell bien përmes plasaritjeve. Ajo që shihni në imazhin e mësipërm është një mjegullnajë e njohur si IRAS 05437 + 2502, dhe është një çudi e vërtetë.

Reja masive e yjeve të porsalindur dhe pluhurit përshkruhet si “pak i njohur” nga ESA thjesht sepse askush nuk ka pasur kohë për ta studiuar atë në detaje që nga zbulimi i tij në fillim të viteve 1980. Por siç mund ta shihni, ka disa veçori shumë të veçanta, jo pak prej të cilave është pika e mprehtë që ndriçon pjesën e sipërme të reve.
“Në shikim të parë duket të jetë një rajon i vogël, por i izoluar i formimit të yjeve dhe mund të supozohet se efektet e rrezatimit të ashpër ultravjollcë nga yjet e ndritshëm dhe të rinj ndoshta ishin shkaku i formave tërheqëse të gazit,” ESA shpjegon në një postim. “Megjithatë, tipari i ndritshëm në formë boomerangu mund të tregojë një përrallë më dramatike. Ndërveprimi i një yll të ri me shpejtësi të lartë me re të gazit dhe pluhurit mund të ketë krijuar këtë hark të pazakontë të mprehta, të ndritshëm. Një yll i tillë i pamatur do të ishte nxjerrë nga grupi i ri i largët ku ai kishte lindur dhe do të udhëtonte në 200,000 kilometra në orë (124,000 milje në orë) ose më shumë,mu përmes mjegullës.

Po, ju e dini, një yll i porsalindur fluturon nëpër një re masive të stardust në 124,000 milje në orë dhe duke krijuar një gjilpërë gjigande me ngjyra të ndezura, vetëm një ditë tjetër në univers! ESA vazhdon të theksojë se e gjithë mjegullnajë është në thelb e pabazuar dhe se “natyra e saj e saktë është e paqartë”.

Imazhi u kap nga Hubble, i cili pavarësisht se ishte një relikt i vërtetë në aspektin e moshës, ka vazhduar të japë pikëpamje fantastike të pikave të largëta të interesit. Kamera e avancuar e satelitit për sondazhe (ACS) u përdor për të kapur këtë foto të veçantë dhe ESA vëren se ai kapi imazhin gjatë një pushimi në “orarin e zënë” të satelitit.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close