Advertisements

Rrënojat që janë gjetur në shkretëtirën Izraelite ‘mund të provojnë se Eksodi biblik ishte i vërtetë’

Në librin e Eksodit në Bibël, Moisiu liroi izraelitët nga skllavëria në Egjipt dhe i udhëhoqi ata nëpër shkretëtirë në tokën e premtuar të Kanaanit.

Rrënojat e reja të gjetura pranë lumit Jordan mund të ofrojnë dëshmi të një populli nomad që udhëtonte nga Egjipti vendin e premtuar në shekullin e 13-të para Krishtit – edhe pse disa kanë dyshime.
Deri tani nuk ka pasur prova historike për të mbështetur historinë – me shumë arkeologë që besonin se izraelitët ishin vendas në Kanaan.

Kampi ende nuk ka qenë i datuar – dhe studiuesit e tjerë janë skeptikë, duke thënë se mijëra grupe nomade kanë udhëtuar në të gjithë zonën.
Sendet e qeramikës që gjenden në zonë, të quajtur Khirbet el Mastarah, mund të datojnë nga Epoka e Hekurit, që mendohet të jetë kur izraelitët mund të kenë mbërritur.

“Ne nuk kemi provuar se këto kampe janë nga periudha e izraelitëve të hershëm, por është e mundur”, tha për Daily Mail, David Ben-Shlomo, një arkeolog me Universitetin Ariel.
‘Nëse janë, kjo mund t’i përshtatet historisë biblike të izraelitëve që vijnë nga lindja e Jordanit, pastaj kalojnë Jordanin dhe hyjnë më vonë në malin e Izraelit.’

Arkeologët tani po shqyrtojnë rrënojat për të parë nëse ato janë në përputhje me një popull të sapoardhur.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close