Advertisements

A na bën Paracetamoli të pandjeshëm?

ATSH-AA/ – Në një kërkim të zhvilluar në Fakultetin e Mjekësisë së Universitetit “9 Shtatori” në Izmir të Turqisë është zbuluar se paracetamoli, i cili është një nga substancat më të përdorura për uljen e temperaturës dhe qetësimin e dhimbjeve, ul edhe empatinë.

Në një sondazh të zhvilluar në Universitetin “Ohio State” të SHBA-ve ishte raportuar se grupi i cili përdor paracetamol është prekur më pak nga fotografitë dhe pamjet e egra.

Pas kësaj akademikët e Departamentit të Fiziologjisë nga Fakulteti i Mjekësisë realizuan një hulumtim me temën “Ndikimi i paracetamolit mbi empatinë”.

Në kuadër të kësaj hulumtuesit turq gjatë 12 ditëve kanë punuar me minjtë të cilët janë përcaktuar si kafshë eksperimentale në një mekanizëm të quajtur “mekanizmi i empatisë”, i cili përdoret edhe nga shkencëtarët e Universitetit “Kwansei Gakuin” në Japoni.

Me këtë rast disave prej minjve të cilët mësohen të shpëtojnë miun tjetër që është duke u mbytur në pjesën e mekanizmit të mbushur me ujë duke e hapur derën e tij, u jepet paracetamoli që përdoret në ilaçet për qetësim të dhimbjeve dhe uljen e temperaturës.

Kafshët nga grupi që nuk kanë marrë paracetamol e kanë shpëtuar menjëherë miun që ishte duke u mbytur ndërsa te të tjerët të cilët kanë marrë paracetamol në një dozë të vogël apo të mesme, është rritur koha e shpëtimit të miut që ishte duke u mbytur.

Ndërsa minjtë të cilët kanë marrë dozë të lartë të paracetamolit nuk kanë reaguar ndaj kafshëve apo minjve eksperimentalë që ishin duke u mbytur, duke mos e hapur derën për t’i shpëtuar ata.

Akademikja nga Departamenti i Fiziologjisë nga universiteti turk, Nazan Uysal Harzadın në një prononcim për Anadolu Agency tha se paracetamoli ka ndikuar në nivelin e empatisë dhe se grupi që nuk e kishte marrë këtë substancë e kishte hapur derën e “mekanizmit të empatisë” për një minutë.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close