Advertisements

Associated Press: Ndikimi rus në Europë po rritet ,edhe në Ballkan

Raporti i Këshillit Evropian për Punë të Jashtme thotë se qëllimi strategjik i Rusisë nuk është kontrolli i drejtpërdrejtë mbi Ballkanin, por “ushqyerja dhe rritja e tensioneve ekzistuese”.

“Nga pikëpamja ruse, qasja e BE-së në Ballkanin Perëndimor nuk është as serioze as sistematike, duke i dhënë Moskës një mundësi për të krijuar një avantazh,” thotë raporti.
AP thotë se aleatët rusë në Ballkan po nxisin në mënyrë aktive mosbesimin në Perëndimin, duke përfaqësuar Shtetet e Bashkuara dhe BE si armiq të cilët duan t’ia marrin vendeve identitetin dhe krenarinë kombëtare përmes integrimit. Shembulli i përsosur është, sipas AP, Milorad Dodik, për të cilin Perëndimi dhe NATO janë armiq, ndërsa Rusia është një mik që respekton plotësisht “vëllezërit slloven”.

Të zhgënjyer në problemet e saj – kriza e euros, emigracioni dhe Brexiti – BE ka lënë pas dore Ballkanin për vite me rradhë. Tani disa zyrtarë evropianë kanë frikë se rajoni mund të përfshihet përsëri nga konflikti nëse nuk hyn shpejt në BE. Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker kohët e fundit tha se nëse një perspektivë e qartë evropiane nuk do t’i ofrohet Ballkanit herët a vonë, “çfarë ka ndodhur në vitet nëntëdhjetë” mund të përsëritet.
Dhe kjo frikë, sipas AP-së, nuk është e pabazuar.
Rusia e mohon se po përzihet në politikën e shteteve ballkanike ose baltike. Megjithatë, sipas AP, strategjia e fuqisë së butë të Rusisë punon mirë në Serbi, kryesisht për shkak të kujtimit të bombardimeve të NATO-s në vitin 1999.

AP shkruan, kështu në këmbim të mbështetjes së Beogradit rreth Kosovës, ajo ka fituar një aleat besnik, edhe pse Serbia po negocion për anëtarësim në BE.

AP gjithashtu thekson se dy operative të inteligjencës ushtarake ruse po vepronin nga Serbia në një përpjekjen për të organizuar një grusht shteti në Malin e Zi në 2016 për të parandaluar Malin e Zi që të bashkohej me NATO-n.
Rusët po mundohen që me angazhim minimum duke shfrytzuar këto përplasje nacionaliste të fitojnë maximumin në Ballkan dhe gjetiu./Pi

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close