Advertisements

‘Goblin’ planeti xhuxh i zbuluar në skaj të sistemit diellor,na bën të mendojmë se atje mund të ketë diçka tjetër!

Një planet i i ri xhuxh- me nofkën ‘The Goblin’ – është zbuluar në skajin e jashtëm të sistemit tonë diellor dhe ofron shenja se nuk është vetëm atje.

Studiuesit nga Carnegie zbuluan objektin përtej Plutonit – dhe besojnë se orbita e tij e tmerrshme sugjeron se atje mund të ketë një Planet X të madh të padukshëm.

Studiuesit besojnë se objekti i ri mund t’i çojë ato drejt Planetit X ose Planetit 9, një planeti gjigant dhe i fshehur që mendohet të jetë 10 herë më masiv se Toka.

Planeti i zgjatur 2015 TG387 u zbulua rreth 80 njësi astronomike (AU) nga Dielli, një matje e përcaktuar si distanca midis Tokës dhe Diellit.
Për kontekst, Plutoni është rreth 34 AU, kështu që 2015 TG387 është rreth dy herë e gjysmë më shumë larg se Plutoni.

Besohet të jetë 300 km (186 milje), gjë që e vë atë në fund të vogël të kualifikimit si një planet xhuxh.

Ishte zbuluar në tetor të vitit 2015 në teleskopin japonez Subaru 8 metra të vendosur në majë të Mauna Kea në Hawaii – por astronomëve iu deshën disa vjet që të punonin orbitën e Tij.

Objekti i ri është në një orbitë shumë të zgjatur 40,000 vjeçare dhe kurrë nuk vjen më pranë Diellit, një pikë e quajtur perihelion, rreth 65 AU.
Scott Sheppard tha: “Këto të ashtuquajtura Inner Oort Cloud objects si 2015 TG387, 2012 VP113 dhe Sedna janë të izoluara nga shumica e masës së njohur të sistemit diellor, gjë që i bën ato jashtëzakonisht interesante.
“Ato mund të përdoren si prova për të kuptuar se çfarë po ndodh në buzë të sistemit tonë diellor”.

‘Këto objekte të largëta janë si magnet që na çon te Planet X. Sa më shumë prej tyre mund të gjejmë, aq më mirë mund ta kuptojmë sistemin diellor të jashtëm dhe planetin e mundshëm që mendojmë se po formon orbitat e tyre – një zbulim që do të ripërcaktojë njohuritë tona mbi evolucionin e sistemit diellor ‘.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close