Advertisements
Take a fresh look at your lifestyle.

Rrjeti tru-në-tru lejon tre njerëz që të ndajnë mendimet e tyre

Ka patur eksperimente në komunikimin e drejtpërdrejtë të trurit në tru, por që tani shtrihet në rrjete të plota. Hulumtuesit kanë zhvilluar një rrjet truri prej tre personash që i lejon pjesëmarrësit të dërgojnë mendime me njëri-tjetrin – në këtë rast, për të luajtur një lojë në stilin Tetris. Përdorej teknologji e njohur, por në një format shumë më të shkallëzuar.

Rrjeti mbështetej në një kombinim të elektroencefalogrameve për të regjistruar aktivitetin elektrik dhe stimulimin transkranial magnetik për të dërguar informacione. Vetëm një person mund të dërgonte dhe të merrte të dhëna, por gjithashtu nuk mund ta shihnin ekranin e plotë – kjo ishte deri në dy persona që mund të dërgonin mendime tek marrësi. Ata dy do të lëshonin komanda për të rrotulluar një bllok duke e përqendruar vëmendjen e tyre në LED që ndeznin në frekuenca të ndryshme, duke modifikuar sinjalet e tyre të trurit. Marrësi jo vetëm që do të dijë nëse do të ndryshojë bllokun, por edhe do të mund të përcaktojë nëse një prej dërguesve po bënte një mashtrim.

Kjo nuk është telepati në asnjë shtrirje. Ajo kërkon ndërhyrje të jashtme, dhe mund të dërgojë vetëm një “bit” të të dhënave në të njëjtën kohë. Megjithatë, teknologjia mund të shkojë deri në një numër shumë më të madh njerëzish dhe sugjeron që përfundimisht ju mund të transmetoni mendime shumë më komplekse në grupe. Kjo mund të krijojë lehtësisht konfuzion (për të mos përmendur çështje serioze të privatësisë), por mund të jetë e dobishme për të dy format e reja të komunikimit dhe për të ndihmuar shkencëtarët të mësojnë rreth punës së brendshme të trurit.

Loading...
Advertisements
You might also like

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close