Advertisements

Kriza në Detin e Zi po eskalon.Shtetet e Bashkuara përgatiten për të dërguar anije Luftarake përballë Rusisë

Siç duket kriza e Detit të Zi po merr përmasa të eskalimit të mëtutjeshëm duke involvuar edhe SHBA-të.Pentagoni kanë filluar përgatitjet për të dërguar një anie ushtarake në kët det duke kërkuar nga State Departmenti për të njoftuar Turqinë për këtë.kështu të pakten kanë deklaruar tre zyrtar amerikan për rrjetin televiziv CNN.

Kjo lëvizje është nxitur, si të thonë ata, si përgjigje ndaj konfiskimit rus të anieve ukrainase në ngushticën Kerko moreuzu, që lidh Detin e Zi dhe atë Azov.

SHBA është e detyrueshme që të njoftojë Turqinë mbi kalimin e flotës ushtarake nëpërmjet ngushticës sipas një koncesioni të mëvonshëm të Konventës nga Montroa të vitit 1936, i cili rregullon kalimin e forcave ushtarake nëpër Bosfor dhe Dardanele, që bashkojnë Detin Mesdhe dhe Detin e Zi, ka raportuar CNN.

Sipas kushteve të marrëveshjes, vendet që nuk kanë një bregdet në Detin e Zi duhet ta njoftojnë Turqinë të paktën 15 ditë përpara tranzitit përmes detit.

Një zëdhënëse e Departamentit të Shtetit tha se Shtetet e Bashkuara po kryenin aktivitete në përputhje me Konventën e Montrovës.

“Ne nuk do të komentojmë mbi natyrën e korrespondencës sonë diplomatike me qeverinë turke,” tha një zëdhënës.

“Flota jonë American gjashtë është gjithmonë i gatshëm të përgjigjet kur është e nevojshme,dhe do të veprojmë lirshëm sipas konventave ndërkombëtare” Komandanti Kyle Raines, një zëdhënës i flotës, i cili mbikëqyr operacionet detare në rajon./Pi

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close