Advertisements

Në Dalmaci gjenden gjurmë që tregojnë se djathi bëhej 7.200 vjet më parë

Një nga shenjat më të hershme që njerëzit në neolitët e dinin të prodhonin djathë u gjet në pjesën kroate të bregdetit dalmat, njoftoi një revistë amerikane e specializuar për arkeologji.

Një ekip shumëkombësh i arkeologëve dhe kimistëve analizoi gjurmë organike në varret e mesme neolitike që datojnë rreth 7.200 vjet më parë, duke treguar se qumështi ishte fermentuar në enë.

Në të njëjtën kohë, gjurmë të djathit të gjetura në qeramikë u gërmuan në Poloni.

Në atë kohë, njerëzit mbanin lopë dhe dele, por kaluan shumë kohë derisa filluan të bëjnë djathë nga qumështi.

Në të njëjtin vend, ku u gjet një enë që përmban mbetjet e mjaltës së fermentuar, në fund të saj u gjet një furçë qeramike që u përdor për të ndarë djathin dhe hirrën.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close