Advertisements

Si e ndryshon shtatzania trurin e femrës

Hulumtuesit thonë se shtatzënia e ndryshon lëvoren cerebrale, shtresën e jashtme të materies gri e cila luan rol kyç në përpunimin e informacioneve.

Ky ristrukturim ndodh edhe para lindjes, ku nënat që e përjetojnë më së shumti këtë ndryshim raportojnë për lidhje më të fuqishme me beben sepse janë më të ndjeshme ndaj shprehjeve të fytyrës së bebes.

Hulumtimet e mëhershme kanë qenë të fokusuara në ndryshimet e trurit të nënave gjatë periudhës pas lindjes, por ky ekip nga Universiteti i Torontos, thotë se është ky është studimi i parë që i analizon ndryshimet e trurit gjatë shtatzënisë.

Pra zbulimi ka hedhur dritë mbi fenomenin e quajtur “truri i shtatzënisë” ku femrat raportojnë se harrojnë më shumë dhe bëhen më emocionale gjatë shtatzënisë.

Ideja është se ndryshimi i mënyrës se si është lidhur truri u ndihmon femrave të përqendrohen më shumë në nevojat e të porsalindurit dhe të bëhen më pak të përqendruara në atë se ku kanë mbetur çelësat e veturës – gjë e cila i bën ato nëna të mira.

Vlen të ceket se ky studim është publikuar në revistën ‘Child Development’.

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close