Advertisements

Osteoporoza,trajtimi…

Është sëmundje metabolike kockore, e cila çon në ulje të densitetit të kockave duke i bërë ato më të brishta e më të prirura për fraktura.

Kategoria e pacientëve me risk më të lartë për zhvillimin e osteoporozës përfshin:

-Femrat post menopauzë
-Femrat me deficiencë estrogjenike të shkaktuara nga menopauza e hershme ose heqja e dyanshme e vezoreve dhe amenorre
-Pacientë që referojnë se kanë pësuar një frakturë në moshë adulte
-Pacentë me fraktura të shumëfishta
-Marrja e medikamenteve që dobësojnë kockën(
-Pacientë me hipertiroidizëm, hiperparatiroidizëm, sëmundje malinje
-Marrja e pakët e kalciumit dhe Vitaminës D si dhe aktiviteti i ulët fizik
-Personat duhanpirës, konsumues të alkoolit

Diagnostikimi

Pas marrjes së hollësishme të të dhënave të pacientit, realizohet Osteodensitometria( DEXA).
DEXA është një ekzaminim i cili nëpërmjet sasive të vogla të rrezatimit , mat dendësinë minerale të kockave të shpinës, legenit, duarve etj. Nëpërmjet këtij ekzaminimi përcaktohen rastet që janë me Osteoporozë dhe nëse kanë risk të lartë për frakturë (paraprihet zhvillimi i frakturës nëpërmjet trajtimit paraprak) si edhe parandalohen rastet të cilat ende nuk kanë zhvilluar sëmundjen, por kanë Osteopeni.
DEXA shërben gjithashtu dhe si monitorues i efikasitetit të terapisë për Osteoporozën (ripersëritja e ekzaminimit përgjithësisht 1 vit pas trajtimit).

Trajtimi

Konsiston në medikamente të cilat merren nga goja, në venë ose gjilpëra nën lëkurë të cilat rrisin dendësinë e kockës dhe ulin riskun për fraktura, e kombinuar me një dietë ushqimore të shëndetshme, ruajtja e peshës trupore dhe kryerja e aktivitetit fizik minimalisht 30 min në natyrë.

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close