Advertisements
Take a fresh look at your lifestyle.

Shkencëtarët mendojnë se e dinë se ku është fshehur materia e errët e universit të hershëm

Shumica e masës në univers përbëhet nga një lloj materie që asnjëri prej nesh nuk e ka parë ndonjëherë. Është quajtur “materie e errët” dhe, pavarësisht se është tepër e bollshme, është gjithashtu jashtëzakonisht e vështirë për t’u studiuar. Përllogaritjet e dekadave të fundit sugjeruan se ka më shumë materie të errët rreth galaktikave më të reja sesa në ato të lashta që nga ditët e hershme të universit, por atëherë nga ku erdhi materia e errët që shohim sot? Një studim i ri ofron përgjigjen.

Hulumtimet e kaluara sugjerojnë se galaktikat që shohim pranë kanë më shumë materie të errët sesa ato që janë shumë të largëta. Sa më larg një galaktike është, më larg që ne shohim në mënyrë efektive në kohë , dhe shkencëtarët besonin se ato galaktika të lashta nuk kishin aq shumë materie të errët rreth tyre. Siç rezulton, nuk është kështu.

Pas studimit të rreth 1.500 galaktikave, studiuesit e udhëhequr nga Alfred Tiley e Universitetit Durham kanë përcaktuar se sasia e errësirës që rrethon këto koleksione të mëdha të yjeve dhe planeteve është pothuajse e njëjtë me atë që ka qenë ndonjëherë.

Zbulimi i materies së errët rreth galaktikës mund të jetë i ndërlikuar, por është bërë më e lehtë duke e llogaritur efektin e gravitetit që ka në mjedisin e saj. Ne nuk mund të shohim lëndë të errëta në hapësirë, sepse nuk pasqyron dritën, por ende ushtron tërheqje gravitacionale, tamam si materie “normale”. Duke llogaritur madhësinë e një galaktike dhe shpejtësinë në të cilën yjet në skajet e saj janë duke lëvizur, shkencëtarët mund të llogarisin se sa shumë materie të errëta po mbajnë në skaje.

Ky raund i fundit i hulumtimit, aplikoi të njëjtën formulë për qindra galaktika, të reja dhe të vjetra. Shkencëtarët tani besojnë se nuk ka shumë ndryshim midis sasisë së errësirës rreth galaktikave të lashta kur krahasohet me shumë të tjera më të vogla.

Megjithatë, siç raporton Live Science, komuniteti i astronomisë nuk është plotësisht në dakord me këtë gjetje të re. Modeli që Tiley dhe ekipi i tij përdoren janë vënë në pikëpyetje, sidomos për sa i përket matjeve të galaktikave të largëta të masës së lartë të cilat janë studiuar nga të tjerët në kërkim të materies së errët.

Ne do të duhet të presim dhe të shohim se si kjo do të pritet , por rezultatet janë sigurisht interesante dhe pa dyshim do të hapet debat i mëtejshëm rreth asaj se ku është matzeria e errët e universit./Pi

Loading...
Advertisements
You might also like

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close