Advertisements

Universi ynë është ‘në një flluskë në rritje e rrethuar nga universe të tjerë’

Ajnshtajni ka thënë diçka si kjo për universin : “Kur jeni brenda dhe shikoni jasht , universi duket i pafund, por kur jeni në në pjesën e jashtme duke shikuar brenda e shihni se gjithësia është e fundme.

Pra a mundet që “universi ynë është duke lëvizur buzë një flluske të zgjeruar në një dimension” ekstra “rrethuar nga flluska të tjera, secila me universet e tjerë?

A mund të duket vërtet universi ynë kështu? (Universiteti i Uppsala)

Është sigurisht një ide e largët, por studiuesit e universitetit të Uppsala besojnë se mund të shpjegojnë disa gjëra – duke përfshirë edhe pse universi ynë është duke u zgjeruar me një ritëm gjithnjë në rritje.

Teoria e re strukturore bazohet në teorinë e fijeve- ideja që të gjitha materiet përbëhen nga njësi të vogla, vibruese “fijore”.

Teoria e fijeve gjithashtu sugjeron se ka më shumë dimensione sesa tre që përjetojmë në jetën tonë të përditshme.
Modeli i ri mund të zgjidhë problemet me idetë e mëparshme të strukturës së universit, thonë studiuesit.

Studiuesit shkruajnë: “Gjithë Universi është i vendosur në skaj të kësaj flluskë zgjeruese. Gjithë materia ekzistuese në Univers përkon me skajet e fijeve që shtrihen në dimensionin ekstra.

‘Hulumtuesit gjithashtu tregojnë se flluska zgjeruese të këtij lloji mund të krijohen brenda kuadrit të teorisë së fijeve. Është e mundshme që ka më shumë flluska sesa kjo jona , që korrespondojnë me universet e tjerë. ‘

‘Modeli i shkencëtarëve të Uppsalës ofron një pamje të re dhe të ndryshme të krijimit dhe fatin e ardhshëm të Universit, ndërsa mund të hapë rrugën për metodat e testimit të teorisë së fijeve’./Pi

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close