Advertisements

A u zbulua më në fund se si vdiq Aleksandri i Madh?

Teoritë  kanë përfunduar se Aleksandri i madh vdiq nga infeksioni, alkooli apo vrasja.Mirpo ky mister  mund të zgjidhet përfundimisht.

Një studim i ri arriti në përfundimin se ai u prek nga çrregullimi neurologjik Guillain-Barré Syndrome (GBS), i cili mund ta ketë lënë të  paralizuar. Historianët shprehen se Aleksandri i Madh nuk vdiq menjëherë, por u paralizuar për 6 ditë përpara se të vdiste.

Në një artikull të botuar në Buletinin e Historisë së Lashtë, Dr Katherine Hall, një Ligjëruese e Lartë në Shkollën e Mjekësisë Dunedin dhe mjeke praktikante, thotë se teoritë e mëparshme rreth vdekjes së tij nuk kanë qenë të kënaqshme pasi nuk shpjegojnë të gjithë ngjarjen.

“Dua të nxis debat të ri dhe ndoshta të rishkruaj librat e historisë duke argumentuar se vdekja e vërtetë e Aleksandrit ishte gjashtë ditë më vonë se sa është thënë”, tha ajo. ‘Vdekja e tij mund të jetë rasti më i famshëm i pseudotankos, ose diagnoza e rreme e vdekjes, e regjistruar ndonjëherë.

Fillimisht, thuhet se  32-vjeçari ka pasur ethe; dhimbje barku; paralizë progresive, simetrike, në rritje; vuajtje që e shoqëruan deri në vdekje. Sipas një raporti nga epoka romake, Aleksandri vdiq duke ia lënë mbretërinë e tij ‘më të fortë’ ose ‘më të denjë’ të gjeneralëve të tij. Në një version tjetër, ai vdiq pa thënë asnjë fjalë në koma, pa bërë asnjë plan për mbarëvajtjen e mbretërisë. ” Trupi i Aleksandrit nuk tregoi shenja dekompozimi edhe 6 ditë pas vdekjes së tij”, tha Dr Hall.

‘Grekët e lashtë menduan se kjo provonte se Aleksandri ishte një perëndi; ky artikull është i pari që siguron një përgjigje në botën reale “. Dr Hall beson se një diagnozë e GBS, e kontraktuar nga një infeksion i Campylobacter pylori (i zakonshëm në atë kohë dhe një shkak i shpeshtë për GBS), qëndron në provën e ashpërsisë shkencore, nga të dy këndvështrimet klasike dhe mjekësore. Shumica e argumenteve rreth shkakut të vdekjes së Aleksandrit përqendrohen në ethet e tij dhe në dhimbjen e barkut. Vdekja e tij u raportua vetëm kur mjekët e lashtësisë vunë re se  nuk kishte puls dhe që nuk merrte frymë. Pavarësisht kësaj ai ka qenë ende i gjallë, ndonëse i pavetëdijshëm dhe tërësisht i paralizuar.

Këto vështirësi, së bashku me llojin e paralizës së trupit të tij (zakonisht të shkaktuar nga GBS) dhe ulur kërkesat e oksigjenit,  zvogëlonte dukshmërinë e frymëmarrjes së tij. Këto fakte tregojnë se ruajtja e trupit të tij në formë të shkëlqyer, nuk ndodhte për shkak të një mrekullie, por për shkak se ai nuk kishte vdekur akoma.

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close