Advertisements

Është shuar legjenda finlandeze e sportit dimëror, Matti Nykanen

Gjeneratave pak më të vjetra,por edhe atyre më të rejave s’ka mundësi të mos u kujtohet legjenda finlandeze e kërcimeve me ski, Matti Nykanen.
Epo edhe legjendat shuhen si fizikë,përderisa mbetet shkëlqimi i tyre në yjsinë e merituar.

Nykanen,ka ndrruar jetë të shtunën në moshën 55 vjeçare.

Bota është tronditur nga lajmi për largimin e hershëm të Matti Nykanenit. Legjenda e kërcimeve me ski , për 55 vitet e jetës së tij, ka kaluar rrugën nga heroi i kombit, deri në imazhin e turpit.

Ai e donte dramën, vëmendjen dhe fitoren. Ai ecte përgjatë udhës më të lartë olimpike, por edhe në qelitë e burgut. Ai festoi fluturime nga skutat më të rëndësishme të skive në botë, dhe për gjeneratat e reja ai u kujtua nga sjellja e çuditshme dhe ekseset.
Megjithatë ai mbetet në kujtime si një sportist kulminant që ka nxjerrë Finlanda.

Ai fitoi titullin e parë të kampionit botëror vetëm me tetëmbëdhjetë vjet dhe paralajmroi një karrierë të jashtëzakonshme për botën. Pritshmëritë u justifikuan nga numri i titujvetë cilat i radhiti ndër vite.

Pas Lojrave Dimërore në Calgary, karriera e tij sportive bie , ndersa vendin e parë e zëvendson ekstremi. Nga substanca të palejuara, deri te zhdukjet e shumta që brengosën familjen dhe miqtë; rëniet ishin larg fluturimeve dhe 46 fitoreve në Kupat e Botës. Ai u tërhoq në pension në vitin 1991, kur jeta e tij humbet pamjen e sportit, madje edhe për publikun.

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close