Advertisements

Idriz Seferi:‘Tërë jetën u mundova me ba Shqipni, por zor koka, bre…’

 

Njëri ndër udhëheqësit kryesor, që organizoi luftën e popullit për çlirim e bashkim kombëtar dhe për mbrojtjen e viseve shqiptare nga pushtuesit e huaj, ishte kryetrimi dhe tribuni dhe gjenerali i madh popullor ,Idriz Seferi.

“Kalorësi i Karadakut” siç është bërë e zakonshme të quhet ,është figura më emblematike e luftës për liri e për Shqipëri, njeri i epokës 100-vjeçare, bashkë me , Hasan Prishtinën dhe shumë të tjerë bashkëpatriot të lëvizjes kombëtare për çlirim , epokë kjo që kulmoi me shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë.

Ai deri në vdekje luftoi për liri dhe pavarësi. Nuk ishte vetëm prijës popullor i shkathët por ishte edhe strateg ushtarak që me sukses e udhëhoqi popullin e tij në luftëra e beteja për çlirim. Kushtrimit të Idrizi Seferit  populli i nës së Karadakut por edhe më gjerë në kosovë e Maqedoni,Preshevë… iu përgjigj gjithmonë. Ai fliste me gjuhën e popullit dhe e njihte mirë shpirtin e tij.

Seferi vdiq duke i thënë të birit se tërë jetën është munduar që ta bëjë këtë tokë Shqipëri, por zor qenka. Ai si luftëtar i denjë që ishte mendonte vetëm në çlirimin e trojeve shqiptare . Pesë djemve të tij u la vetëm një shtëpi të vogël. Ofertës së mbretit të Serbisë për t`ia shkolluar djemtë Qazimin dhe Ramadanin në Akademinë Ushtarake, ai i përgjigjet duke i thënë se lufta mes shqiptarëve dhe mbretërisë serbe nuk ka përfunduar ende.Lufta vazhdoi deri në kohë moderne ,si një udhë që ai trasoi,por me vështirësitë e mosmarrveshjeve ndërshqiptare ,mu sikur atëhere kur ai e tha fjalën e lartpërmendur!

Përgatitur nga Xh.Arifi/Proinformacion.com

 

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close