Advertisements

Mos e ngucni flamurin e Skënderbeut !

…Bota e qytetëruar nuk duhet t’i lejojë këtë pasardhës të Ilirëve e të Pellazgëve të lashtë që të zhduken. Raca e tyre ka lindur Pirron, Aleksandrin e madh, Shën Jeronimin, Konstandinin, pesë perandor të tjerë Romak, Papa Kelmentin XI, Skënderbeun, Krispin dhe shumë heronj të tjerë. (Joseph F.Gould,The Independent ,1916).

Këto shkruheshin për ne, këto thirrje të civilizuara e dinin se së shpejti do të ndodhë diçka me popullin tonë të “humbur”. Ne ishim në trojet tona, por ishim memecë, të pa zë; ishim të shurdhër, na e kishin shqyer timpanin e lashtësisë; diçka përgatitej e ne ishim larg vorbullës së gatimit. Të rrallë ishin ata që e dinin këtë, por edhe nëse e dinin nuk guxonin të flisnin… Koha ecën dhe Historia pa ne shkruante atë që e donin të tjerët.

“Shqipëria mban një pozicion të tillë strategjik, sa që ajo është e lakmuar nga të gjitha racat fqinje, por asnjë prej tyre nuk do të ishte e gatshme për ta parë atë të zotëruar nga ndonjë rival. Prandaj dhënia e Shqipërisë ndaj çdonjërës racë, ose çdo ndarje e mundshme e saj mes racave të ndryshme, do të shkaktonte një xhelozi të tillë kombëtare e racore ballkanike sa që ndezja e një lufte tjetër në Ballkan – e cila mund të përfshijë përsëri gjithë Evropën – do të ishte e pashmangshme.” (po aty). Po mirë, po e shohim se ku ishim, e përse na lakmonin. Po tani?
Kombin e mbanë historia e saj. Kombin në mesin e kombeve tjera e lartëson e kaluara e saj, gjurmët e saja, gërvishtjet e saja.

Mos na e prekni Historinë! Po flitet, po shkruhet po bisedohet; kur ka tym, ka dhe zjarr. Jo, nuk guxon asgjë të preket nga Historia jonë, nga Flamuri ynë. E pamë më lartë se edhe Flamuri ynë e ka historinë e tij, plot krenari., gëzim, rrëqethje dhe vendosje të mirë fillet: Mos më prek!
Përfundimisht, një përfundim jo fort logjik, në ketë vend të gjithë kemi luajtur pak… asgjë s’na pëlqen nga ky vend, asnjëherë nuk po e konsiderojmë si shtëpinë tonë këtë vend, me çka jemi ku ushqehemi që të veprojmë ashtu si nuk e meriton ky vend, ta trajtojmë kështu! Po kaq shumë helm paska patur ky vend? Ku duam të jetojmë? Po fëmijët tanë si do t`i rrisim?
Kombin e mbanë historia e tij. Kombin në mesin e kombeve tjera e lartëson e kaluara e tij, gjurmët e tij, gërvishtjet e tij. Mos na e prekni Historinë!
“Rreth flamurit të përbashkuar,
Me një dëshirë me një qëllim,
Të gjithë Atij duke u betuar,
Të lidhim besën për shpëtim…..

Flamuri është historia e një populli. Kush ve dore në të, prek historinë, prek përpjekjet dhe luftën e Kombit për mbijetesë dhe identitet Kombëtar. Në kushtet e sotme, Flamuri ynë, është më i domosdoshëm se asnjëherë. Mos luani me ndjenja! Boll më! Na mbytet!
Jeta ka gjera më të lumtura për të menduar; kemi nevojë edhe për burra që mbrojnë pavarësinë, por kemi nevojë edhe për shkrimtar, filozof, shkencëtar, intelektual,njerëz largpamës e atdhedashës, industrialistë dhe të mençur; Mos na e prekni Historinë!
Simbolet kombëtare e kanë historinë e lindjes së tyre dhe shumë vështirë është të falsifikohen e të ndryshohen sipas dëshirës së politikës ditore.

/Fahri Xharra, 11.02.19
Gjakovë

 

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close