Advertisements

“Rruga e Qumështit” megjithatë nuk është e sheshtë?

Për shumë vite, shkencëtarët kanë besuar se galaktika jonë e “Rruga Qumështit” është relativisht e sheshtë dhe e qëndrueshme, por një zbulim i ri tronditës ka treguar se ai përkulet dhe shtrembrohet në skajet e saj.

Për herë të parë, shkencëtarët kanë përcaktuar me saktësi galaktikën tonë për të parë formën e saj të vërtetë, raporton Independent.

Galaktikat e tjera, i matem në detaje dhe matja jonë ishte një sfidë e madhe. Astronomët shpjegojnë se është sikur të përpiqesh të përcaktosh formën e shtetit tënd duke qëndruar në oborr.

“Shumica e galaktikave spirale u perceptuan si të sheshta, si Andromeda, që mund të shohim përmes një teleskopi”, tha profesor Richard de Gries, bashkëautor i studimit dhe astronom.

Në këtë studim, 1339 yje u analizuan për të zbuluar formën reale të galaksisë dhe u vu re se disku i yllit përkulet lart ndërsa i afrohemi skajeve të saj.

Për një vëzhgues të largët, galaktika jonë do të dukej si një disk me yje që orbojnë rreth një qendre të dendur. Por në fund, ndikimi i gravitetit është më i dobët dhe ky disk është më i ngjashëm me shkronjën “S”. Një studim i ri sugjeron që për një formë të devijuar të galaktikës meritore është një forcë e masive rrotulluese e diskut të brendshëm.

Përndryshe, astronomët kanë zbuluar galaktika të ngjashme me skajet e lakuara, por deri më tani nuk e dinim se “Rruga e Qumështit” i takon atyre.

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close