Advertisements

Shkencëtarët kanë dalë me një zbulim të rëndësishëm për dinosaurët për të mbushur një zbrastirë prej 70 milion vjetësh

Cila është e vërteta mbi dinosaurët,nuk dihet me siguri edhe pse janë gjetur fosile të tyre gjithandej në botë dhe ato janë studiuar me kujdes.

Megjithate fosilet e një tyrannosauri të vogël të zbuluar kohët e fundit në Yute po ndihmojnë paleontologët të mbushin hendekun prej 70 milion vjetësh në ngritjen e tiranosurusit deri në grabitqarët kryesorë, thanë shkencëtarët.
I lehtë dhe shumë i shpejt, “Moros intrepidus”, emri i të cilit do të thotë “I Dërguari i shkatrrimit”, ka jetuar para rreth 96 milionë vjetesh më parë dhe është specie më e vjeter e Tyrannosaurus nga Periudha Kretake, i cili ishte zbuluar në Amerikën e Veriut.

Paleontologët besojnë se dinosauri relativisht i vogël, me këmbët e prapme e 1.2 metra dhe peshonte rreth 78 kilogramë, lidhjen midis Tyrannosaurusave primitive të madhësisë së mesme nga periudha Jurassic (rreth 150 milion vjet më parë) dhe Tyrannosaurus Rex dominuese nga periudha Kretake (para rreth 81 milion vjet më parë ).

“Tyrannosauruset sunduan 15 milionë vjet , e cila çoi në zhdukjen e periudhës së vonë Kretake, por jo gjithmonë ka qenë kështu,” tha Lindsay Zana nga Universiteti Shtetëror të Karolinës së Veriut, autore e një dokumenti që përshkruan hulumtimin e botuar në “Biologji Communications” ditar.

“Herët në evolucionin e tij Tyrannosaurus ka jetuar në hijen e llojeve të vjetëra (dinosaurësh) si Allosaurus, të cilët tashmë atëhere ishin në krye të zinxhirit ushqimor,” tha ajo.
Kur dhe sa shpejt tiranosurët u bën grabitqarët kryesorë për shumë kohë kishte lënë shkencëtarët të frustruar .
“Tani e dimë se atyre iu dasht më pak se 15 milionë vjet për të dominuar”, tha shkencëtarja.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close