Advertisements

Si të mposhtet pagjumësia

Nëse jeni njëri prej atyre që nuk mund të fleni gjumë ,atëhere  përpiquni të aplikoni disa nga këto këshilla që të mund të hyni shpejt në një ëndërr dhe të shpëtoheni nga ky problem.

Errësira

Ne të gjithë kemi nevojë për errësirë në mbrëmje për të nxitur lirimin e hormonit melatonina.  Ajo është në të vërtetë një substancë që inkurajon fillimin e shëndetshëm të ciklit tuaj të gjumit.

Megjithatë, në mbrëmje ne jemi të zënë me dritën artificiale të ekraneve kompjuterike, telefonave të mençur, televizorëve dhe të ngjashmëve. Kjo dritë artificiale gjatë natës bllokon lirimin normal të melatoninës. Si rezultat, truri juaj nuk e di se është natë. Sigurohuni që dhoma juaj e gjumit është e errët dhe nuk shikoni burimet e dritës në mbrëmje. Përpiquni të fikni dritat për një orë përpara se të flini, dhe mos qëndroni para kompjuterit dhe telefonit mobil në atë kohë.

Rregulloni rutinën e gjumit

Mundohuni të shkoni në shtrat dhe të shkoni në të njëjtën kohë çdo ditë, qofshin një ditë pune apo fundjavë. Kjo në trupin tuaj përcakton kohën e saktë për gjumë dhe vigjilencë.

Shumë prej nesh vendosim një alarm për t’u zgjuar, por gjithashtu mund të stërviteni për këtë. Disa njerëz mendojnë se në përmirësimin e kësaj praktike, ju mund të ndryshoni shtratin tuaj dhe të lani dhëmbët të paktën një orë përpara gjumit.

Temperatura  Temperatura bazë e trupit tonë duhet të bjerë në mënyrë që ne të biem në gjumë dhe, pa vështirësi të mëdha të flemë. Për këtë arsye, gjithmonë do ta keni më të lehtë për të fjetur në një dhomë të freskët. Për këto arsye, mbani temperaturën në dhomën e gjumit pak më të ulët gjatë natës – pak mbi 17 gradë Celsius është optimale për shumicën e njerëzve. Dilni nga shtrati sapo të zgjoheni

Mos rri zgjuar në shtrat për të paktën 25 minuta.

Shmangni dremitjen dhe kafeinën pasdite

Këto dy praktika pengojnë gjumin. Kafeina është një stimul psikoaktiv që mund ta bëjë më të vështirë për ju të bini në gjumë dhe gjithashtu mund t’ju ndihmojë që të ngriheni herët në mëngjes. Gjithashtu, dremitja gjatë mbrëmjes do t’ju bëjë të zgjoheni shumë herë gjatë natës dhe do të mbeteni pa disponim ditën tjetër.

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close