Advertisements

1862 ishte viti kur u nxorr banknota e parë e Shteteve të bashkuara

Qeveria e Shteteve të Bashkuara më 10 mars të vitit 1862, nxorri në qarkullim kortmonedhën për herë të parë. Deri atëherë, njësia monetrae amerikane ishte tradicionalisht vetëm në formën e monedhave prej ari dhe argjendi, vlera e të cilave varej nga pesha e tyre.

Kongresi votoi të vinte në qarkullim kartmonedhën për të mbuluar koston e madhe të luftës civile. Kartmonedhat që u nxorrën në qarkullim në atë kohë ishin të vlerave 5, 10 dhe 20 dollarë.

Qeveria deklaroi se paratë prej letre mund të përdoreshin për të shlyer të gjitha borxhet, shtetërore dhe private.

Emri zyrtar i parasë prej letre ishte kartmonedhë e ligjshme, mirëpo amerikanët i quanin kartmonedhat letra të gjelbra pasi ato ishin shtypur me bojë të gjelbër.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close