Advertisements

Dëshmi të para gjeologjike të sistemit të ujërave nëntokësore në mbarë planetin në Mars

Planeti fqinj i Tokës,i cili ndryshe edhe “Planeti i Kuq”,ka intriguar me shekuj jo vetëm shkencëtarët.Dhe ka diçka aty në atë planet që tërheq njerëzit për të besuar se mund të kishte qenë një vend ku uji dhe jeta (ndoshta) kanë qenë diçka e zakonshme.

Shkencëtarët kanë zbuluar dëshminë e parë gjeologjike të një sistemi të madh të liqeneve nëntokësore në Mars. Pesë nga këto liqene potencialisht përmbanin minerale që ishin jetike për zhvillimin e jetës.

Një studim i ri tregoi se Marsi dikur kishte një sistem të madh të ujërave nëntokësore që përhapeshin anembanë globit, sipas Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA), e cila ka përdorur hulumtimet e “Mars Express”.

Hulumtuesit zbuluan 24 kratere të thella dhe të mbyllura në hemisferën veriore të Marsit dhe pohojnë se kanë gjetur dëshminë e parë gjeologjike të sistemit të ujërave të ndërlidhur thellë nën sipërfaqen e Planetit të Kuq.

Secili prej kratereve zbret në afërsisht 4.000 metra nën nivelin detar të Detit, dhe shumë karakteristika të shikuara në thellësi prej 4.000 deri në 4.500 metra tregojnë se ka ujë, me prova të pishinave dhe rrymave që ndryshuan me kalimin e kohës.

“Marsi i hershëm ishte një botë me ujë, por me ndryshimin e klimës së planetit, uji u tërhoq nën sipërfaqe për të formuar pishina dhe” ujëra nëntokësore “. Ne gjetëm dëshminë e parë gjeologjike të një sistemi të ujërave nëntokësore anembanë globit,” tha autori Francesco Saleze nga Universiteti i Utrechtit në Holandë.
Studiuesit besojnë se ky zbulim mund të tregojë se tre deri në katër miliard vjet më parë ekzistonte një oqean në Mars./Pi

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close