Advertisements

NASA:Supervullkani nga Yellowstone, kërcënim i madh natyror për njerëzimin

Sipas një raporti nga BBC,NASA i sheh supervullkanët si një nga kërcënimet më të mëdha natyrore për njerëzimin.

Poshtë Parkut Kombëtar të Yellowstone, ka një rezervuar të madh magme, që është përgjegjëse për të gjithë gejzerët dhe pellgjet e nxehta. Pikërisht ky rezervuar ka potencialin për të shkatërruar njerëzimin.

Pothuajse çdo 100,000 vjet, ka një shpërthim diku në botë, pasojat e të cilave mund të jenë fatale. Nëse vullkani nën Parkun Kombëtar të Yellowstone do të shpërthente, do të rezultonte në uri në mbarë botën dhe në një dimër vullkanik (ftohja e atmosferës më të ulët).

Sipas vlerësimeve të OKB-së të raportuara nga The Guardian, një shpërthim mund të na lërë me rezerva të mjaftueshme ushqimore për saktësisht 74 ditë.

Sa më i nxehtë të bëhet ky vullkan, aq më shumë gazra ai prodhon. Magma vazhdon të shkrihet dhe zona mbi pjesën e magmës ngrihet.

Për të freskuar vullkanin, nevojiten sasi shumë të mëdha uji që, në teori, ju do të duhej të derdhej në vullkan, por zbatimi është praktikisht e pamundur

“Ndërtimi i një ujësjellësi të madh në një rajon malor do të ishte i kushtueshëm dhe i vështirë dhe njerëzit nuk duan që uji i tyre të shpenzohet në këtë mënyrë “, tha Brian Wilcox i Laboratorit të Propozimit Jet të NASA-s për BBC.

Por NASA ka një zgjidhje alternative: Depërtim 10 kilometra thellë në supervullkan dhe pompim uji nën presion të lartë. Kjo ngadalë do të ulte temperaturën ditë pas dite.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close