Advertisements

Nën-sekretari i shtetit ,Palmer: ShBA-të janë për marrëveshje gjithëpërfshirëse mes Kosovës dhe Serbisë e në thelbin e saj do të nënkuptonte njohje reciproke.

Zëvendës ndihmësi i sekretarit të shtetit Matthew Palmer është edhe një nga Zëvendës ndihmësit ,i cili është marrë ,me problemet mes Kosovës dhe Serbisë,i cili është marrë me taxën duke thënë se:”Edhe pezullimi i përkohshëm do të lejonte fillimin e dialogut (…) Ne i bëjmë thirrje Kosovës që të pezullojë këto dogana dhe të lejojë kthimin e dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës”, u tha Palmer gazetarëve në Zagreb ku ai mbajti një , njofton Hina.

Ai tha se SHBA mbështet normalizimin e marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës dhe arritjen e një marrëveshjeje të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse që, siç tha ai, do të nënkuptonte njohje reciproke në thelbin e saj.

Ai shtoi se ishte “plotësisht e mundur” në një marrëveshje të tillë për të përfshirë dhe, siç tha ai, “rregullimin” e kufirit midis Serbisë dhe Kosovës.
“Marrëveshja e të dy palëve duhet të arrijnë ato vetë, ajo duhet të jetë e qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse. Në thelbin e kësaj, për ne, kjo do të thotë njohje reciproke”, u tha Palmer gazetarëve.

“Është krejtësisht e mundur që kjo të përfshijë përshtatjen e kufirit midis Serbisë dhe Kosovës. SHBA nuk mbështesinkëtë, por as nuk e përjashtojnë atë,” tha Palmer.

Sipas tij, nga Beogradi do të pritej të njohë dhe pranojë Kosovën si një shtet sovran dhe të pavarur, dhe Kosova duhet ta njohë Serbinë si fqinj, përcjell Hina.

Ka hapsirë, tha Palmer, që palët negociojnë një marrëveshje që do të ishte e pranueshme për publikun në të dy vendet.
“Ne do të donim të shihnim që palët të arrijnë një marrëveshje, ne duam që të na i sjellin atë dhe ta shohim nga afër. Në qoftë se ka ndonjë dyshim rreth marrëveshjes, ne do ta bëjmë me dije këtë të punojë me palët e përfshira dhe ta formësojmë atë në diçka që SHBA mund të përqafojë dhe konfirmojë, “tha Palmer.

Sipas tij, palët nuk kanë shumë kohë në dispozicion nëse duan t’u sigurojnë qytetarëve të tyre siguri dhe prosperitet, si dhe rrugën drejt së ardhmes evropiane.Përveq kësaj kjo do të ndikonte edhe në sigurinë e tërësishme të Ballkanit.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close