Advertisements

OSIRIS-REx i NASA-s ka shtënë me lazer,mbi asteroidin Benu!

Misioni OSIRIS-REx i NASA-s ka qenë vazhdimisht duke përparuar qëkur anija kozmike arriti në shkëmbinjtë me formë diamanti të njohur si Bennu disa muaj më parë, por jo gjithçka ka shkuar plotësisht siç ishte planifikuar.

Shkëmbi përfundoi duke qenë shumë më shumë i pistë se që pritej fillimisht nga NASA .Sipërfaqja e Bennu është e mbushur me mbeturina, duke paraqitur një sfidë për ekipin e NASA-s, e cila ende duhet të vendosë se ku duhet të orientohet hulumtimi në asteroid për të mbledhur mostrat. Tani, duke përdorur një instrument lazer të ndërtuar në OSIRIS-REX, NASA ka një vështrim të detajuar se sa e rrezikshme është sipërfaqja në të vërtetë.
Në një blog post të ri, NASA shpjegon se si përdoret një mjet i quajtur OSIRIS-REx Laser Altimeter (OLA) për të skanuar pjesën më të madhe të sipërfaqes së Bennu. Instrumenti vizaton një pamje 3D të sipërfaqeve të forta që lazeri kthen prapa, duke i dhënë hulumtuesve të NASA-s një paraqitje të hollësishme të sipërfaqes shkëmbore të asteroidit.

Zgjedhja e një vendi për anijen për të ateruar mund përfundimisht të përcaktojë nëse ishte manovrimi më i rrezikshëm i misionit – një kontakt i shkurtër dhe mbledhja e mostrës – ka sukses ose do të dështojë. Prekja në një zonë me shumë mbeturina mund të jetë katastrofike për sondën, gjë që do të rezultojë në dëmtimin e vetë anijes dhe potencialisht duke kompromentuar një nga objektivat kryesore të saj.

Modeli lazer tridimensional i asteroidit i jep ekipit të NASA-s një informacion pak më shumë se cilat pjesë të asteroidit duken më të sigurta se të tjerat. Shmangia e gurëve të mëdhenj është padyshim çelësi, por me aq pak hapësira në dukje “të pastra” në Bennu do të jetë ende një sfidë për të vendosur se ku mund të merret më së miri një mostër.

Megjithatë, NASA ende ka mjaft kohë për ta bërë këtë vendim, megjithatë, me hetimin e planifikuar për të mbetur në orbitë rreth Bennut në vitin 2019 përpara se të bënte lëvizjen më të rrezikshme. Ndërkohë do të mësojmë gjithnjë e më shumë për asteroidin e çuditshëm, ndërsa OSIRIS-REx vazhdon të transmetojë të dhënat përsëri në Tokë.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close