Advertisements

Faik Konica: Greqia e ringjallur prej shqiptarëve u bë shkak për vdekjen e tyre

Njeriu i madh i letrave, patrioti dhe diplomati i shquar Faik Konica, i kishte shumë të qarta idetë që përpara se Shqipëria të shpallej e pavarur, se si po rridhin punët dhe kush ishin arsyet se përse fati i shqiptarëve po rrokullisej keq e mos më keq.

Në një shkrim të tijin të vitit 1899, pena e mprehtë e Konicës do të shkruante: “Kombësia jonë zuri të humbasë kur u ngjall Greqia. Gjer atëherë, shqiptarët e krishterë rronin vëllazërisht me të tjerët; por pasi fitoi pavarësinë Greqia, nga njëra anë shqiptarët myslimanë u shtrënguan t’i lidhen më fort Turqisë, nga tjetra anë të krishterët shqiptarë iu afruan shtetit të vogël të krishterë, gjer sa u bënë fare, fare grekër. Në këtë mënyrë, Greqia e ngjallur prej shqiptarëve, u bë shkak për vdekjen e tyre.”

Fjalët e Konicës duken aq aktuale edhe sot. Duket se ato përshtaten fare mirë me realitetin që jetojmë, kur fare mirë grupime të ndryshme shpesh në kontrast men njëra-tjetrën, bëjnë interesat e qarqeve të ndryshme të huaja, që jo gjithnjë kanë për qëllim përparimin dhe begatinë e Shqipërisë.

/P:Fatjon Jaha

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close