Advertisements
Ultimate magazine theme for WordPress.

‘INFARKTI’ I FEMRAVE

Ky infarkt ndodh te femrat të cilat janë të shëndetshme, pa ndryshime në enët e gjakut dhe shkaktohet nga diseksioni spontan i arteries koronare.

Simptomat shpesh janë të vështira për t’u identifikuar, paralajmërojnë ekspertë.

Femrat e reja janë gjithnjë e më shumë të ekspozuara ndaj stresit dhe më pas të prekshme ndaj shumë rreziqeve, duke përfshirë sëmundjen kardiovaskulare.

Por në të njëjtën kohë ndryshimi midis burrave dhe grave po ndryshon kur bëhet fjalë për zakone të dëmshme, si pirja e duhanit, konsumimi i alkoolit dhe ushqimi me cilësi të dobët, që me siguri ndikon në shëndetin e tyre.

Shkencëtarët amerikanë kanë bërë të ditur se vitet e fundit ka pasur një rritje të konsiderueshme në numrin e grave ndërmjet moshës 35 dhe 54 vjeç, të cilat kanë përjetuar infarkt.

Statistikat thonë se përqindja e grave që kishin një infarkt në zemër nga 21 për qind që nga fillimi i viteve 1990 deri në ditët e sotme është rritur në 31 për qind.

Si një nga shkaqet kryesore, ekspertë të botës përmendin se gjithnjë e më shumë gra pinë duhan, i cili është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjen e enëve të zemrës dhe gjakut.

Megjithatë, ka efekte anësore më të zakonshme të tilla si hipertensioni ose diabeti, të cilat rrisin rrezikun e infarktit dhe duhet të merret parasysh se zbulimi i hershëm i faktorëve të rrezikut në popullsi dhe parandalimi është një prioritet.

Problemi është ndoshta se gratë më të reja shpesh përjetojnë një infarkt që është dukshëm ndryshe nga shkaku. Kështu, shkencëtarët amerikanë gjithnjë e më shumë flasin për “infarktin e femrave”, që ndodh më së shpeshti te femrat e reja.

Kjo ndodh te femrat që kanë qenë të shëndetshme para, pa ndryshime në enët e gjakut,  por ajo shkaktohet nga diseksioni i arteries koronare spontane (SCAD).

SCAD është copëzimi i murit të enëve të gjakut, i cili formohet pa ndonjë faktor të jashtëm. Pasoja e kësaj është ulja e rrjedhjes përmes arteries koronare, e cila mund të çojë në një infarkt ose vdekje të papritur kardiake.

Për më tepër, disa studime SCAD në SHBA shoqërohen me stres intensiv fizik ose psikologjik, që mund të jenë stres intensiv emocional, vjellje, diarre, kollitje. Me shfaqjen e SCAD, ajo është gjithashtu e lidhur me përdorimin rekreativ të kokainës, amfetaminës dhe metamfetaminës.

Ndryshe, nga sëmundjet kardiovaskulare në botë vdesin në vit 17,3 milionë persona. Vlerësohet se numri i tyre do të rritet deri 2030 në madje 23,6 milionë.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close