Advertisements

Studimi:Qentë kuptojnë fjalët e njeriut dhe njohin intonimet e tyre

Studimi i ri sugjeron se truri i qenit reagon ndaj një fjalimi ngjashëm me të njeriut, që qentë i kuptojnë kuptimet e veçanta kur atyre dikush iu drejtohet dhe njohin intonacionin e fjalës, shkruan New York Times.

Shkencëtarët në Hungari trajnuan 13 qenë të hipin dhe hyjnë në pajisjen për rezonancë magnetike (MRI) dhe dhe të qendrojnë në heshtje ulur deri sa nuk iu drejtoheni tyre. Ato përdoren, kur iu drejtuan, intonacione të ndryshme, gjëra kuptimplota me një intonim pozitiv dhe fjalë të pakuptimta me intonacion pozitiv, dhe ishin përpjekur për të ndryshuar edhe tonin.

Ata gjetën se qentë reagojnë në kuptimin e fjalëve, pavarësisht nga intonacioni, duke i lidhur ata me përvojat pozitive apo negative. Kjo është në thelb e njëjta mënyrë mu sikur njerëzit reagojnë ndaj të folmes.

Udhëheqësi i ekipit hulumtues Atila Adich tha se kjo tregon se lëvdata mbi qentë mund të veprojë si një shpërblim, por ajo punon më mirë kur kuptimi i fjalëve dhe intonacioni janë në përputhje.

“Pra, qentë, jo vetëm dallojnë atë që themi dhe si e themi, por mund të kombinojnë të dyja, për interpretimin e saktë të asaj që ato fjalë do të thojnë me të vërtetë,” tha Adich .

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close