A e zbuluan më në fund arkeologët se si u ndërtuan piramidat e mëdha në Egjipt?

Sipas arkeologëve një pyetje pas së cilës me dekada është kërkuar më në fund ,siç thuhet ka mundësi të marrë përgjigje sepse ajo gjendet në themelet e piramidave të Egjiptit!

Arkeologët kanë ardhur te një zbulim i pabesueshëm që ofron ide të reja rreth asaj se si Piramidat e Mëdha në Giza u ndërtuan më shumë se katër mijë vjet më parë. Piramida e Madhe në Giza është më e vjetra dhe më e madhja e totalit të tre komplekseve piramidale në El Gizi në Egjipt dhe është një nga shtatë mrekullitë botërore të botës së lashtë.

Shumica e historianëve besojnë se kjo strukturë kolosale u ndërtua për një periudhë prej më shumë se 20 vjetësh, për faraonin e Keopsit që u varros në një varr brenda saj.

Shumë pyesin se si qytetërimi i lashtë, 2500 vjet para Krishtit, arriti të përcillte blloqe të mëdha të gurit gëlqeror dhe të krijonte një strukturë që përmban më shumë se gjashtë milionë ton blloqe të tilla.

Sidoqoftë, pyetja se cilës përgjigje është kërkuar për dekada me radhë, më në fund ka qenë në gjendje të marrë përgjigjen që deri tani ka qenë e fshehur në themelet e piramidës.

Arkeologët, në filmin dokumentar Channel 4 britanik (Channel 4), i quajtur “Piramida e Madhe egjiptiane: Dëshmi të reja”, zbuluan se për çfarë ka të bëjë.

“Grumbullimi i 170,000 ton blloqe guri gëlqeror me cilësi të lartë ishte sfida më e madhe, ishte atëhere.Kjo mund të sillej nga miniera të largëta nga një vend i quajtur Torah. Askush nuk është i sigurt se si u sollën gurët në Giza për të përfunduar piramidën në një kohë kaq të shkurtër” , raporton British Express.

Dëshmi të reja zbulojnë se Keopsi arriti ta bëjë këtë, falë një flotë me anije të bëra posaçërisht për këtë ,dhe detarë të stërvitur.

Një ekip arkeologësh egjiptianë ishte në gjendje që më mirë të kuptonte zbulimin që fillimisht erdhi në vitin 1954, pasi zbuloi me kujdes bordet prej druri të shkatërruara në një gropë pranë themeleve të piramidës. Falë përparimeve në teknologji, tani dihet se ato i përkasin – anijes.

Dokumentari thotë se zbulimi në themelet e piramidës hedh një dritë unike të re mbi këtë teori.

“Pjesët e drurit në të vërtetë përfaqësojnë një varkë ceremoniale të shpërbërë me të cilën Keops do komandonte në jetën e përtejme, duke u dhënë atyre një pasqyrë unike për përdorimin e anijeve në atë kohë,” thotë Express.

Në dokumentar thuhet se zbulimi në themelet e piramidës hedh një dritë unike të re mbi këtë teori./Pi

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close