Advertisements

Michel de Grèce:Kur Greqia kryesisht fliste shqip,e greqishtja “Koine” ishte gjuhë liturgjike

Në vitin 1771, ndërsa burri i saj, i torturuar me vdekje, vdiq në një qeli të afërt, një grua e re “greke” lindi një fëmijë në një burg turk në Stamboll. Lindur nën shenjën e rezistencës ndaj shtypësit laikë, “Bouboulina” do të bëhet një heroinë kombëtare dhe simboli i rilindjes së vendit të tij. Pasi u largua nga ishulli Spetsai, ajo u martua, në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç, me pronarin e pasur të anijeve Bouboulis.

Shkruan Princi Michael nga Greqia dhe Danimarka, a / k / a Michel de Grèce (drejtshkrimi modern grek: Μιχαήλ της Ελλάδας) në librin ” La Bouboulina” i cili është anëtar i familjes mbretërore greke dhe pasardhësi i Romanovëve. Ai është autor i disa romaneve dhe biografive historike, si dhe një shkrimtar kontribues në Architectural Digest.

Por çfarë lexuesit tanë shqiptar i intereson është se në kët libër,siç na e sjell Yll Selaj ai Michel de Grèce, akademik dhe princi trashëgimtar i fronit të Greqisë, ndër të tjera shkruan edhe për atë se i gjithë vendi (Greqia) fliste kryesisht shqip dhe se gjuha greke apo “Koine” ishte gjuha liturgjike për të shkuar në meshë sikur francezët që përdorën latinishtën në Kishë.
Ne e kuptojmë më mirë se si është shpikur Greqia moderne.

Ai gjithashtu shpjegon se të gjithë heronjtë e pavarësisë së vendit-Greqisë kundër osmanëve ishin shqiptarë të ritit ortodoks të Kishës së Konstandinopojës, pra greke. Termi shqiptar grek thjesht nënkupton ortodoksin shqiptar.

Nuk duhet të harrohet gjithashtu se gjuha shqipe ishte e përdorur në parlament me greqishten të njëjtën kohë deri në Luftën e Parë Botërore.
Pra të gjitha udhët historike të qojnë drejt të vërtetës arvanitase greke!

/Xhelil Arifi/Proinformacion.com

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close