Advertisements

Disa lloje të ndriçuesve LED, të pasur me ‘’dritë blu’’ kanë një ndikim të dëmshëm tek retina e syrit

Ato krijojnë anomali në ritmin tonë të gjumit, paralajmëron agjencia publike franceze përgjegjëse për sigurinë shëndetësore.

”Me një çmim të përballueshëm nga të gjithë, ekonomike në kursimin e energjisë, jetëgjata dritat LED prej disa vitesh regjistrohet një përhapje e konsiderueshme por nuk janë të gjitha të parrezikshme’’, thekson Agjencia Kombëtare për Sigurinë e Shëndetit, Ushqimore, Ambientit dhe të Punës (ANSES) në një raport të publikuar të martën.

Për të përftuar një dritë të bardhë, këta ndriçues bashkojnë një diodë blu me një shtresë të fosforit të verdhë. Sa më e ftohtë është drita e tyre e ngjashme me dritën e diellit në mesditë sesa në perëndim, aq më e madhe është përqindja e blusë në spektrin e tyre.

Gjithashtu ANSES theksoi gjithashtu rreziqet për retinën e syrit të ndriçuesve artificialë të pasur me dritë blu, në një deklaratë të publikuar në formë paralajmërimi në 2010.

Që nga ajo kohë të dhënat e reja shkencore konfirmojnë dëmtimin e syrit dhe vënë në dukje rreziqe të tjera, ndërsa dritat LED janë përhapur ndjeshëm si në ndriçimin e brendshëm dhe atë të jashtëm, me idenë e heqjes nga tregu të llambave inkandeshente  dhe halogjene konvencionale.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close