Pas 600 vjetesh deshifrohet ‘teksti më misterioz në botë’

Ekspertët thonë se dorëshkrimi i Voynich, i njohur si ‘teksti më misterioz në botë’, përmban kode, shprehje magjie, mesazhe aliene dhe madje propagandë komuniste.

Përfundimisht, shumica u pajtuan se ishte ose e pamundur të zgjidhej ose të shkruhej ndryshe si një shaka e përpunuar praktike.

Por një ekspert i gjuhësisë nga Universiteti i Brigjeve tani ka zbardhur misterin dhe atë brenda dy javësh.

Doktor Gerard Cheshire shpjegoi atë që ishte shkruar në një gjuhë të vdekur – proto-romance – dhe pastaj duke studiuar simbolet dhe përshkrimet e tyre ai deshifroi kuptimin e fjalëve.

Ai zbuloi se dorëshkrimi përmban informacion mbi bimët mjekësore, larjen terapeutike dhe leximet e astrologjisë në lidhje me seksin, çështjet e mendjes femërore dhe prindërit.

Teksti është shkruar në pajtim me besimet religjioze romane-katolike të asaj kohe.

Manuskripti Voynich përmban edhe foto të femrave lakuriqe. Ai ishte shkruar nga murgeshat dominikane si burim reference për Maria e Castile, mbretëresha e Aragonës (1401–58). Në 200 faqe të tij janë edhe disa nga fotot e saj.

Për më tepër, disa nga tekstet e manuskriptit përdorin fraza dhe shprehje latine, duke bërë atë edhe më të vështirë për ta deshifruar.

Manuskripti Voynich mori emrin sipas Wilfrid M. Voynich, një shitës i librave nga Polonia, i cili e bleu atë në vitin 1912, ndërsa libri sipas akademikëve është shkruar në Evropën Qendrore rreth shekullit 15.

Në mesin e atyre që u përpoqën ta deshifrojnë manuskriptin më herët ishte edhe Alan Turing, kolegu i tij Bletchley Park, dhe FBI gjatë Luftës së Ftohtë.

Sipas pohimeve të tanishme të Cheshire teksti është në gjuhën proto-romance, një latinishte vulgare, e kombinuar nga simbolet e njohura dhe të panjohura në alfabetin e saj.

Çfarë “sistemi shkrimi” është përdorur në manuskript?

Gjuha e përdorur në alfabetin e dorëshkrimit të Voynich shkon nga a deri në z.

Alfabeti i saj përdor një numër simbolesh të panjohura krahas simboleve më të njohura. Nuk përfshin shenjat e pikësimit të dedikuara. Disa nga shkronjat kanë variante simbolike për të treguar pikësimin. Disa nga variantet e simboleve tregojnë theks fonetik. Të gjitha shkronjat janë shkruar me të vogël, nuk ka konsonante të dyfishta, dhe përfshin disa fjalë dhe shkurtime në latinisht.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close