Advertisements

Pse Pentagoni është i interesuar për UFO-t?

Pilotët dhe marinarët e Marinës së SHBA nuk do të konsiderohen të çmendur për raportimin e objekteve të paidentifikuara fluturuese, sipas rregullave të reja që synojnë t’i inkurajojnë ata të mbajnë gjurmët e asaj që shohin. Megjithatë, vetëm pak vjet më parë, Pentagoni thuhet se mbylli një program tjetër zyrtar që hetoi zbulimet e UFO-ve. Çfarë ka ndryshuar? A është ushtria amerikane më në fund në lidhje me idenë se anije aliene po vizitojnë planetin tonë?

Përgjigjja ,jo!?. Keqinterpretimi i vëzhgimeve të fenomeneve natyrore nga njerëzit është aq i vjetër sa vet koha dhe përfshijnë shembuj të tillë si manatet (një lloj kafshe ujore) që shihen si mermaide (një lloj kreature fiktive detare gjysm njeri) dhe pjesë druri që në në një liqen skocez është duke u interpretuar si një përbindësh. Një shembull më i fundit dhe më i rëndësishëm është struktura e çuditshme luminescente në qiell e shkaktuar nga nisja e një rakete SpaceX. Në këto lloje të rasteve interpretimet e pasakta ndodhin sepse njerëzit kanë informacion të paplotë ose keqkuptojnë atë që po shohin.

Bazuar në përvojën time të mëparshme si këshilltar shkencor i Forcës Ajrore, besoj se Pentagoni dëshiron të shmangë këtë lloj konfuzioni, kështu që duhet të kuptojë më mirë objekte të fluturimit që nuk mund t’i identifikojnë tani. Gjatë një misioni ushtarak, qoftë në paqe apo në luftë, nëse një pilot ose një ushtar nuk mund të identifikojë një objekt, ata kanë një problem serioz: Si duhet të reagojnë, pa e ditur nëse është neutral, miqësor apo kërcënues? Për fat të mirë, ushtria mund të përdorë teknologji të avancuara për t’u përpjekur të identifikojë gjëra të çuditshme në qiell.

“Ndërgjegjësimi i situatës” është termi ushtarak për të kuptuar plotësisht mjedisin në të cilin po veproni. Një UFO përfaqëson një boshllëk në ndërgjegjësimin e situatës. Për momentin, kur një pilot i marinës sheh diçka të çuditshme gjatë fluturimit, të vetmin gjë që ai ose ajo mund të bëjë është të pyes pilotë të tjerë dhe kontrollin e trafikut ajror për atë që ata panë në atë vend në atë kohë. Globalisht, numri i raporteve UFO në një vit ka arritur kulmin në më shumë se 8,000. Nuk dihet se sa nga to kanë experience ushtarake.

Edhe incidentet e dokumentuara më së shumti përfundojnë të pazgjidhura, pavarësisht intervistimit të dhjetra dëshmitarëve dhe rishikimit të shumë dokumenteve të shkruara, si dhe shumë regjistrimeve audio dhe video.

UFO-t përfaqësojnë një mundësi për ushtrinë që të përmirësojë proceset e saj të identifikimit. Të paktën disa nga ato punë mund të bëhen në të ardhmen nga sistemet e automatizuara dhe potencialisht në kohë reale si një rast i shpalosur. Automjetet ushtarake – Humvees, battleships, aeroplanë dhe satelitë njësoj – janë të mbuluara në sensorë. Nuk janë vetëm pajisje pasive si marrës radiofonikë, kamera video dhe imazhe fotografike infra të kuqe, por sisteme aktive si radarët, sonaret dhe lidarët. Veç kësaj, një automjet ushtarak rrallë është i vetëm – automjetet udhëtojnë në konvoje, lundrojnë me flotën dhe fluturojnë në formacione. Mbi të gjitha janë satelitët që shikojnë nga lart.

Sensorët mund të sigurojnë një pasuri informacioni mbi UFO-t, duke përfshirë diapazonin, shpejtësinë, drejtimin, formën, madhësinë dhe temperaturën. Me kaq shumë sensorë dhe të dhëna kaq shumë, është sfidë ta bashkosh informacionin në diçka të dobishme. Megjithatë, ushtria po rrit punën e saj në autonomi dhe inteligjencën artificiale. Një përdorim i mundshëm i këtyre teknologjive të reja mund të jetë kombinimi i tyre për të analizuar të gjitha sinjalet e shumta që vijnë nga sensorë, duke ndarë çdo vëzhgim që nuk mund t’i identifikojë. Në ato raste, sistemi mund të caktonte edhe sensorë në automjetet e afërta ose satelitët në orbitë për të mbledhur informacion shtesë në kohë reale. Pastaj mund të mblidhte një pamje edhe më të plotë.

Për momentin, njerëzit, megjithatë, duhet të peshojnë në atë që zbulojnë të gjitha të dhënat. Kjo për shkak se një sfidë kryesore për çdo përdorim të suksesshëm të inteligjencës artificiale është ndërtimi i besimit ose besimit në sistem. Për shembull, në një eksperiment të famshëm nga shkencëtarët e Google, një algoritëm i avancuar i njohjes së imazhit të bazuar në inteligjencën artificiale u mashtrua në identifikimin e gabuar të një fotoje të një pande si një gjibon thjesht duke shtrembëruar një numër të vogël piksish origjinale.

Pra, derisa njerëzit të kuptojnë më mirë UFO-t, ne nuk do të jemi në gjendje t’i mësojmë kompjuterët për to. Sipas mendimit tim, qasja e re e Marinës për raportimin e takimeve të UFO-ve është një hap i mirë i parë. Kjo përfundimisht mund të çojë në një qasje gjithëpërfshirëse dhe plotësisht të integruar për identifikimin e objekteve që përfshin bashkimin e të dhënave nga shumë sensorë përmes aplikimit të inteligjencës artificiale dhe autonomisë. Vetëm atëherë do të ketë më pak dhe më pak UFO në qiell – sepse ato nuk do të jenë më të paidentifikuara./theconversation

Përgatitur nga Proinformacion.com

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close