Ultimate magazine theme for WordPress.

SHQIPTARËT ORTODOKS AKULTURUAR NË SERB #FOTO

Krijimi i shtetit autonom serb më 1830 nën vasalitetin e Sulltanit do t’i jepte dritën jeshile hapjes së shkollave laike serbe edhe jashtë territorit të Serbisë autonome.

Serbët siguruan leje për hapjen e shkollave të para në Prizren qysh me 1836. Vite më vonë, me 1848 hapen shkolla të ngjashme serbe edhe në Graçanicë, Vushtrri dhe Pejë

Kulmi i të drejtave kulturore dhe arsimore të serbëve në Vilajetin e Kosovës do të arrinte me hapjën e seminarit ortodoks në Prizren më 1871, i njohur si «Bogoslovija».

Shqiptarët ortodoks në Kosovë u serbizuan në tri etapa :
– përmes Kishës me ritët në gjuhën serbe
– klerikët, popat duke krijuar vetdije identitetit serb si fe
– shkollimi në gjuhën serbe, kur nuk ekzistonin shkollat në gjuhën shqipe.

Serbia perforcoj “identitetin” serb të shqiptarëve ortodoks duke krijuar përçarje dhe antagonizma me shqiptarët musliman të cilët u identifikojshin si “turq” sinomim për musliman./Yll Selaj

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close