Advertisements

Rezistenca ndaj barnave , kriza globale

ATSH-ANSA/ – Një krizë globale në përkeqësim të vazhdueshëm pasi  fenomeni i rezistencës ndaj ilaçeve të llojeve të ndryshme, në gjendje të kontrollojnë një sërë sëmundjesh, vazhdon të rritet, sipas raportit të një komisioni të ekspertëve shkencorë të Kombeve të Bashkuara.

Procedurat mjekësore, ndërhyrjet kirurgjike dhe patologjitë e zakonshme janë në rrezik pikërisht për shkak të nivelit alarmant të rezistencës të regjistruar mes ilaçeve të përdorura zakonisht.

Rezistenca është vërejtur në vendet në të gjitha nivelet e varfërisë ose pasurisë.

”Është vlerësuar se rastet e rezistencës në mbarë botën çojnë në 700 000 vdekje në vit dhe nga këto 230 000 i atribuohen tuberkulozit’’, sipas të dhënave të grumbulluara nga ”Grupi i Koordinimit mbi rezistencën ndaj ilaçeve”.

Raporti i OKB vëren se deri në vitin 2030 vdekjet e lidhura me rezistencën farmakologjike mund të arrijnë 10 milionë./

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close