Advertisements

Mbeturinat elektronike janë ”miniera” ari, madje më të pasura se ato natyrore

ATSH-ANSA/ – Kompjuterët, tabletat, smartfonët dhe televizorët janë ”miniera” ari, madje më të pasura se ato natyrore: nëse në një ton gurësh janë mesatarisht 50 gram ari, në një ton mbetjesh elektronike ka të paktën 100 gram.

”Për nxjerrjen e tyre ju nuk keni nevojë për zgjedhje ose sitë, por vetëm kimia e duhur”, shpjegon Maurizio Masi, profesor i kimisë fizike në Politeknikun e Milanos.

“Është shumë e rëndësishme që mbetjet nga pajisjet elektrike dhe elektronike të grumbullohen dhe të riciklohen për të marrë këto metale. Cikli fillon me mbledhjen e diferencuar, zakonisht të kryer nga firmat e riciklimit. Duke i copëtuar në copa të vogla, ato sulmohen kimikisht me solucione që dallojmë në mënyrë selektive për të lejuar rikuperimin e metalit’’, shpjegon Masi.

“Një minierë klasike ari përmban rreth 50 gram ar në një ton gurësh, ndërsa një ton mbetjesh elektronike ka të paktën 100 gramë ar, 300 gramë bakër dhe 100 gramë metale të tjera si kallaj dhe plumb”, theksoi Masi.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close