Zgjidhet misteri i kupolës gjigante vullkanike në “planetin” xhuxh,ceres

Një studim që përfshin shkencëtarë nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA), Qendra Hapësinore Gjermane (DLR), Laboratori Jet Propulsioni i NASA-s dhe Sapienza Università di Roma, tani kanë zgjidhur misterin se si kupola gjigante vullkanike Ceres, Ahuna Mons, u formua.

Duke përdorur matjet e gravitetit të marra nga misioni Dawn i NASA-s, autorët treguan se një pendë ngjitëse e bërë nga një përzierje e ujit të kripur dhe shkëmbit u ngrit nga brendia e planetit xhuxh.

Pasi që materiali shpërtheu në sipërfaqe, ai formoi një mal 4 kilometra të lartë dhe 17 kilometra të gjerë. Ndërsa ky proces ndodhi në temperatura shumë të ftohta në Ceres,  të ngjashme me shtëllungat e magmës që formon vullkanet në Tokë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close