Advertisements

Eurodeputeti nga Bullgaria Jordanov i jep leksion europian, Serbisë

Ditëve të fundit mardhëniet në mes Bullgarisë dhe Serbisë kanë marrë kah armiqësie për shkak të komenteve të ministrit të pnëve të jashtme të Serbisë për kryeministrin e ullgarisë Borisov,i cili ditë më parë ia kishte kujtuar edhe Serbisë edhe të tjera vendeve të BE-se se Kosova ishte një vend i pavarur.

Tani qëndrimet jo realiste dhe armiqsore e politikës serbe kundrejt vendeve fqinje i ka komentuar edhe deputeti europian nga Bullgaria nga Aleanca e Forcave Demokratike (SDS) dhe ish-ambasadori i Bullgarisë në Maqedoninë Veriore, Aleksandër Jordanov i cili tha :

“Është koha e duhur për t’i thënë Beogradit se integrimi evropian i Serbisë do të fillojë pasi ky vend të aplikojë për anëtarësim në NATO. Zgjerimi i Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor është një proces që mund të garantohet vetëm nëse vendet garantojnë sigurinë e tyre … Kjo i bie qe Serbia duhet të përshëndetet me idenë e saj se një ditë do të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian pa u bërë anëtare e NATO-s “, tha duke shtuar se për këtë kështu flitet edhe në Bruksel, dhe për këtë arsye ai “flet në mënyrë të hapur për këtë”.

Eurodeputeti jordanov duke folur për deklarimin e presidentit bullgar për Kosovën dhe reagimin e Serbisë,gjegjësisht ministrit të jashtëm Daçiq ka thënë:”Është e qartë se ky (Kosova) është një shtet i pavarur dhe është e qartë se në lidhje me të, serbët kanë disa ide historike të vjetëruara”, tha deputeti.

Jordanov gjithashtu u pajtua me Borisov se Daciqi demonstroi maniret e tij ballkanike me deklaratat e tij.

“Për fat të keq, manire të tilla, kjo mënyrë për të shprehur mendime në Beograd paraqet anën tipike për këtë vend të politikës tradicionale anti-evropiane dhe anti-bullgare”, tha Jordanov, duke shtuar se politika e Serbisë ishte drejtuar kundër Bullgarisë nga lufta serbo-bullgare, kur Beogradi ishte një instrument i politikës ruse. Deputeti i Parlamentit Evropian gjithashtu vuri në dukje se në fqinjësinë e Bullgarisë, një vend që dëshiron të bëhet anëtar i BE, ës porse është me orientim prorus.

“Në Ballkan janë vende të rëndësishme që nxisin zhvillimin e rajonit. Këto janë anëtarë të Bashkimit Evropian: Bullgaria, Greqia dhe Rumania. Të tjerët duhet të masin hapat e tyre duke i krahasuar ato me ne: se si arritëm të arrijmë një sukses të tillë dhe të bëhemi anëtarë të BE-së, çfarë reformash kemi zbatuar, “tha ai, duke këshilluar politikanët serbë” të jenë më modestë në deklaratat e tyre në llogari të liderëve të tillë si Bullgaria “.

Ministri i Jashtëm Ivica Daçiq komentoi më herët në deklaratën e Kryeministrit bullgar lidhur me pavarësinë e Kosovë dhe rekomandoi që ai të mos këshillojë kreun e ri të diplomacisë evropiane,spanjollin Borell.

/Përgatur nga Proinformacion.com

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close