Advertisements

At Shtjefën Gjeçovi:“Shqypnia asht vendi ku kena le e na jena vetëm shqiptarë”

Më 12 korrik 1874, në Janjevë lindi Shtjefën Konstantin Gjeçovi-Kryeziu, njëri nga figurat e ndritura të klerit katolik shqiptar, me kontribute shumë të rëndësishme në kulturën tonë kombëtare.

At Shtjefen Gjeçovi ishte klerik françeskan, veprimtar i shquar i lëvizjes kombëtare, etnograf, folklorist, shkrimtar, ishte ndër arkeologët e parë shqiptarë, etj.

As gjuha, as kombi shqiptar nuk vriten…

Një natë para se shovinistët serbë t’i zinin pusi dhe ta vrisnin pabesisht mësuesin At Shtjefën Gjeçovi, ai i mblodhi nxënësit në shkollën e tij, në fshatin Zym të Prizrenit dhe u përsëriti, si gjithmonë pas çdo mësimi, këto fjalë:

“Shqypnia asht vendi ku kena le e na jena vetëm shqiptarë. Gjuha jonë asht shqypja. Këto mos i harroni kurrë, fëmijë të dashur”.

Dhe atë mbrëmje, kur do të kthehej për në shtëpi, rojtari i shkollës i tha: 
– Ruaju, At Shtjefën. Armiqtë të kanë vu në shenjë e nuk e durojnë këtë shkollë shqipe! 
– Ani ç’ka!, – u përgjegj duke qeshur At Gjeçovi – Mua edhe mund të më vrasin, por gjuhën dhe kombin shqiptar nuk do të mund t’i vrasin kurrë…

Fragmenti marrë nga Niki Cahani

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close