The news is by your side.

Edhe ilirët shkruanin pellazgisht

shkruan Fahri Xharra

Historia e lashtësisë na tregon shumë gjëra të lavdit por edhe vetë-turpërimit. Fillimi i historisë nga “Nëfillimet” , vazhdimi i historisë deri në fundosjen e Atlantidës, pellazgjia, Iliria, Thrakia, Dardania të mohuar dhe të harruara edhe pse me qëllim të bëjnë krenar.
I kam dy epoka historike të para eres sonë të cilat nuk arrij t`i kuptoj aspak, Lindja e Greqisë –shek. 8- të para nesh dhe Lindja Perandorisë së Romes, tre shekuj pas saj të cilat u ndërtuan mbi ne dhe me ne. U ndërtuan në tokat tona nga vet ne- por me një qëllim tjetër, përveç lakmisë për pasuri, famë dhe …këtu ndalem , se ku ishte qëllimi tjetër.

U krijuan dy krijesa reale të cilat sunduan dhe e prapshtuan çdo gjë nga vetevetje- vetëm e vetëm që të largohen nga vetvetja. Ata kriujuan shumë gjëra,Roma sundoi mbi një mijë vjet gati gjysmën e botës, duke ekrijuar një histori të re e cila ishte vetëm kopje e së kaluarës së popujve të cilët i vrau dhe i shkatëtërroi- e që fundi i fundit ishte vetvetja. Luftat e romakëve ishin luftëra vëllavrasëse. Kush ishin romakët, linden si feniksi nga hiri i vetvetes dhe u zhduken po ashtu nga vetvetja- por me pasoja të rënda prapë për popuj vëllezër të një rrënje.
Po grekët? Edhe ata lindën nga vetvetja me mohimin turpërues të çdo gjëje nga e kaluara e vetvetës. Grekët e krijuan një gjuhë teknike të cilën e kuptonin vetëm ata që ishin në fuqi pushtetare dhe fetare, e “ vjedhën” alfabetin e vet, e cunguan dhe dolën në skenë se me ata fillonte historia, ose me “ata” kishte “ filluar historia. Një gjë që nuk e kishin menduar ishte se ishin vet ata, me petkun e vjetër por me një lavdi të re.
Sidoqoftë, sot e kam si qëllim me pak fjalë të e them atë që më ka rënduar tërë kohën e pjekurisë sime : pse ilirët nuk e shkruanin gjuhën e vet? Pa e zgjatur shumë, ata e shkruanin dhe e flisnin, po ç`i bëjnë shkatërruesve të lindur nga vetvtja që asgjësuan çdo gjurmë Ilire ?

Nëse romakët pë 500 vjetë e fillimit të tyre ederi në fillimin e epokës së re shkruanin etrusskisht, ata edhe kanë folur etruskisht. “Latinishtja’ për qindra vjet shkruhej, me shkronja ilire- pellazge (janë provat, të cilat do i spjegoj më gjerë dhe me fakte , pak më vonë). Edhe Latinishtja ishte një gjuhë teknike e cila përhapjen e saj më të madhe e pat pas epokës së re, se sa në kohën kur sundonte dhe andej ku sundonte Roma.
Por si “greqishta’ dhe latinishtja si gjuhë të dalura nga qëllimi i caktuar e jo nga dhuntia e zotit për komunikim, vdiçën. Shqipja nuk vdiç, sepse ishte nëna e këtyre dy gjuhëve artificilae. Ajo jeton edhe sot, dhe me ndihmën e saj i zbërthejmë gjuhët e fabrikuara nga vet ne.
Nëse etruskët, mesapët, thraksait , popujt e Azisë së Vogël shkruanin me shkronja pellazge, ateherë pse ilirët të mos shkruanin në të njejtin alfabet? Kur mesapishtje, etruskishtje,thrakishtja zbërthehen vetëm me gjuhën shqipe,po Ilirishtja ?

Studjuesi dhe zbërthyesi më i madh i etruskishtes Mayani : “Eshtë një shkrim etrusk shumë me rëndësi sipas prof Mayanit , i gjetur ne Shkoder vitet 1930 ate kohe kur hapej rruga e Shkodres,,,nuk di a është akoma pronë e muzeumeve shqipetare ? “ ( e gjetur në internet ,autorin e këtyre rreshtave nuk e di, mirë kishte me qenë sikur të më lajmërohej )

Miq të lashtësisë së kombit tonë, e vërteta është në duart tona. Të vërtetës duhet që t`ia japim edhe krahët që ajo të fluturojë rreth e për rreth globit.”Por si duket vullneti nuk ishte që të zbardhet e vërteta që vetëm nëpërmjet të shqipes i jepet dritë etruskishtes së “humbur” që nga fillimi i Perandorisë së Romës. Sa ka kundërshtarë ndër ne (ne vetëm nga principi i caktuar antivetvete) ka, po aq edhe ndër të huajt. Interesant, nuk e duan të vërtetën dhe “studimet për shpjegimin e etruskishtes u harruan“ -thotë Mayani.Deri sa lajmëtari BBC thotë se libri është në gjuhën e harruar etruske (in the lost Etruscan language ) Mayani na shpjegon se gjuha etruske nuk ka humbur se ajo lexohet nëpërmjet të shqipes.


Ky shkrim është pellazg i gjetur në tokat thrrake të Bullgarisë së sotme

Shkrim ilir : Δείγμα λεξεων και γραφης των ΙΛΛΥΡΙΩΝ nga Kotsios Kotskas
teuta- (άνθρωποι, μια φυλή)
“Ευρωπαίοι” * teutá- (άνθρωποι, μια φυλή), Oscan touta (φυλή), Gaulish teuto- (άνθρωποι)
ves- (είδος, καλό) (στην Vesclevesis – ένα προσωπικό όνομα)
* wesu- (καλό, καλό)


Ja edhe një zbulim interesant i shkrimit pellazg dhe dhe vizatimi i xhubletës tek etruskët dhe tek dardanët

Edhe ilirët shkruanin pellazgisht ! Sikur ilirët mos të shkruanin ilirisht, nuk do ta kishim alfabetin e Elbasanit, shkronjat nga Dhaskal Todri . Po , pse grekët e rinj nuk deshën që shqipja të shkruhet me alfabet pellazg

Fahri Xharra,15.07.19
Gjakovë

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close