Rikthimi në vlerat e stërgjyshërve Ylliropellazgë, nuk është një ngjarje e re, por një ngjarje e vonuar dhe e zgjuar Yjnore Yllire, e frymëzuar nga Zoti.

Shkruan Nikos Toskas

Më pyesin shumë herë për besimin tim fetarë dhe më parë se të përgjigjem më thon se tjetër fe kishin prindërit e mi më parë, ose i pafe në kohën e Yllirëve.
Harrojnë ose mohojnë Prijësin shpirtërorë më të madh të histirisë tonë dhe atë Botërore, Gjergj Kastriotin.
Harrojnë, mohojnë ose nuk njohin, Fenë e parë që vetëm Yllirët me Konstadinin e Madh të trojës e pranuan në Perandori për herë të parë të Historisë së Perandorive.
Harrojnë,mohojnë,ose nuk njohin, Perënditë Ylliropellazge me Zot Zeusin e Dodonës dimër keqe, dhe me Baba Tomorrin e prifterinjëve të shenjtë të tij.
Harrojnë,mohojnë,ose nuk njohin, Prejardhjen Pellazge, misteret e tyre që trashëgojmë deri sot, gjuhën e tyre që ne flasim deri sot, Artin e tyre që është baza e krijimtarisë sonë dhe të të gjithë Botës së sotme, besimin pangan të parë te rrufeja që kur ajo ra Arpani lindëte djalin e dytë dhe e emëroi Skeip, diellin dhe Yllin nga ku rrjedhë emerimi yjnorë i Yllëve, lisi nga ku Ylliropellazgët filluan të besojnë në vazhdim te Perënditë me fytyrë njerëzore por të mbinatyrëshme siç ishte Zeusi duke folur me Zotin nëpermjet ndërmjetësve të tij që nuk ishin gjë tjetèr veçse priftërinjtë e Dodonës dhe te malit të Tomorrit si dhe të Perëndive të tyre.

Rikthimi në vlerat e stërgjyshërve Ylliropellazgë, nuk është një ngjarje e re, por një ngjarje e vonuar dhe e zgjuar Yjnore Yllire, e frymëzuar nga Zoti.

Niko Toska

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close