Advertisements

Nafta ruse “Kal Troje” e shtrirjes së ndikimit politik të Kremlinit në Ballkan dhe Europë

Portali nacional.hr,ka shkruar në lidhje me monopolin e naftës ruse në Europën juglindore me këtë edhe në Ballkan si he shtimin e ndikimit politik të Kremlinit përmes “këtij Kali të Trojes” në këto hapësira si dhe në vet Bashkimin Europian.Po japm disa pjesë,që për lexuesin tonë mund të jenë me interes ,të shkëputura nga texti i plotë i publikuar në nacional.hr.

Pasi kompania ruse Surgutneftegas bleu një pjesë në MOL-it hungarez, rusët po kontrollojnë plotësisht tregjet e energjisë nga Sllovenia deri në Bullgari

“Hyrja e Russian Surgutneftegaz në strukturën e pronësisë së kompanisë hungareze të naftës MOL është pika kryesore e përpjekjeve dhjetëvjeçare të kompanive ruse të naftës për të fituar tregjet e vendeve të Evropës Juglindore. Në shumë prej këtyre tregjeve, ata tashmë kanë një rol mbizotërues, por kjo nuk u ka shkuar kurrë për dore në Hungari dhe Kroaci. Megjithatë, tani që Surgut ka hyrë në MOL dhe me këtë struktura pronësore e INA-s, janë plotësuar kushtet që kompanitë ruse të përfitojnë plotësisht në tregjet energjetike të Evropës Juglindore, nga Sllovenia deri në Bullgari. Një dominim i tillë është një nga qëllimet strategjike afatgjata të politikës ruse, prandaj pritet që presioni i politikës ruse në qeveritë hungareze dhe kroate të rritet në periudhën e ardhshme. Rusët janë të vetëdijshëm se dominimi i tyre në këto tregje lejon për të rritur varësinë e Europës nga energjia e tyre dhe nuk ka dyshim se ata do të bëjnë gjithçka për të përmbushur qëllimet e tyre “, tha për #Nacional një ekspert shquar kroat për naftë i cili kërkoi të mbetet anonim.

Shqetësimi i bashkëbiseduesit të Nacional është shumë i kuptueshëm. Me blerjen e aksioneve të pronësisë në MOL nga OMV austriake, kompania ruse e naftës Surgutneftegaz fitoi praktikisht ndikimin mbi të gjithë sistemin energjetik të Hungarisë dhe menaxhimin e Ina-s kroate. Roli mbizotërues në Bullgari mbahet nga Lukoil, i cili vepron edhe në Serbi, Bosnje dhe Herzegovinë, Mal të Zi, Maqedoni dhe Kroaci. Ndikimi i Rusisë në Serbi u forcua më tej vitin e kaluar kur Gazprom në pronësi shtetërore mori në dorë Industrinë e Naftës së Serbisë, ndërsa në Bosnjë dhe Hercegovinë Rusia është e pranishme nëpërmjet pronësisë së Industrisë së Naftës së Republika Srpska. Prandaj është e lehtë të konkludohet se kompanitë ruse së shpejti do të jenë në gjendje të menaxhojnë të gjithë rajonin.

Nga perspektiva e sotme, është e qartë se dominimi kompanive ruse në Evropën Juglindore nuk ka ndodhur rastësisht, por ajo ishte në strategjinë afatgjatë, si në biznes, ashtu dhe politike. Ky zhvillim i biznesit zgjati për një dekadë, dhe gjatë asaj kohe disa kompani kanë tërhequr edhe poteza që atyre u sollën edhe humbje afatshkurtëra, por sot është e qartë se këto lëvizje ishin pjesë e një strategjie më të gjerë. Rusët në rajonin u përhapën kryesisht duke blerë kompanitë ekzistuese, por kur ata nuk kishin sukses, ata krijuan degët e tyre duke zhvilluar biznesin nga e para. Ajo ishte shumë e shtrenjtë, por paraqitja e tyre u koordinuar në mënyrë të konsiderueshme, dhe kjo në fund të fundit do të rezultojë në atë që kompanitë ruse gjatë disa viteve të ardhshme të arrijnë kontrollin pothuajse të plotë të shitjes me pakicë, rafinim dhe transportit të sistemeve të naftës dhe gazit në vendet e Evropës Juglindore. Një dominim i tillë do të rezultojë në një rritje të fortë të ndikimit të politikës ruse në ngjarjet në rajon. Meqë disa nga vendet e rajonit tashmë janë anëtare të Bashkimit Evropian, e të tjeat mëtojnë të bëhen, mund të supozohet se në këtë mënyrë rusët po ndërtojmë të ardhmen dhe ndikimin e tyre brenda vetë BE-së. Kjo është arsyeja pse hyrja e Surgut në strukturën e pronësisë së MOL mund të konsiderohet jo vetëm biznes, por edhe sukses gjeopolitik i strategjisë dhjetëvjeçare ruse.

Zbatimi i kësaj strategjie ka filluar në vitin 1998, kur kompania e naftës ruse Lukoil ndërtuar stacionin e parë të benzinës në Evropën jug-lindore, në Sofje, kryeqytetin bullgar.

/Përgatitur nga Xh.arifi për  Proinformacion.com

 

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close