Çokollatë të zezë për të mos rënë në depresion

Njerëzit që hanë çokollatë të zezë kanë më pak të ngjarë të bien në depresion pasi përbërësit e saj psikoaktivë prodhojnë një ndjenjë euforie të ngjashme me kanabisin, thonë studiuesit.

Pjesë e studimit ishin më shumë se 13,000 njerëz, ku shkencëtarët vëzhguan lidhjen e konsumit të tyre të çokollatës me simptomat e depresionit.

Studiuesit e Kolegjit Universitar në Londër pranuan se nuk mund të provonin se çokollata lufton depresionin dhe ekspertët thanë se nevojiten prova të mëtejshme.

Sidoqoftë, ata thanë që çokollata përmban një numër përbërësish psikoaktivë – përfshirë dy forma të anandaminës, të cilat prodhojnë një ndjenjë euforie të ngjashme me atë të kanabisit.

Çokollata e zezë gjithashtu ka më shumë antioksidues, të cilët zvogëlojnë inflamacionin në trup – një reagim që disa ekspertë besojnë se është i lidhur me depresionin.

Sidoqoftë, ekipi i shkencëtarëve pranoi se njerëzit që janë në depresion hanë më pak çokollatë pasi disponimi i tyre i ulët i bën ata të humbasin interesin për të ngrënë ëmbël.

Studimi, botuar në revistën Depresioni dhe ankthi, gjithashtu përfshiu ekipe shkencëtarësh me qendër në institucione në Kanada.

Çfarë është depresioni?

Ndërsa është normale të ndjeheni herë pas here, njerëzit me depresion mund të ndjehen vazhdimisht të pakënaqur për javë ose muaj. Depresioni mund të prekë këdo në çdo moshë dhe është mjaft i zakonshëm – afërsisht një në dhjetë njerëz ka të ngjarë ta përjetojnë atë në një pikë të jetës së tyre.

Depresioni është një gjendje e mirëfilltë shëndetësore, të cilën njerëzit nuk mund ta injorojnë. Simptomat dhe efektet ndryshojnë, por mund të përfshijnë vazhdimisht ndjenjën e mërzisë ose humbjen e interesit për gjërat që keni përdorur më parë.

Mund të shkaktojë gjithashtu simptoma si janë problemet e gjumit, lodhje, të kenë një oreks të ulët dhe madje dhimbje fizike. Në raste ekstreme mund të çojë në mendime vetëvrasëse. Ngjarjet traumatike mund ta shkaktojnë atë dhe njerëzit me një histori familjare mund të jenë më të rrezikuar.

Është e rëndësishme të shkoni për vizitë te mjeku nëse dyshoni se jeni me depresion, pasi mund të menaxhohet me terapi ose ilaçe.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close