Advertisements

Ikja nga vendlindja eshte plage e rende ne Kosove

Ikje jashte vendit eshte bere nje plage e rende ne Kosove. Vendi i yne i cliruar me gjake dhe me djerres po zbrazet gradualisht. Brenda tre viteve te fundit kane ikur 235 mije veta  nga atdheu i yne.
Nje nder faktoret kryesor eshte krimi dhe korrupcioni. Ky eshte rritur shume dhe ne analizat e bera e hasim kudo kete dukuri kriminale.
Mirepo, vec ketij faktori, kemi edhe disa faktor tjere, te cilet jane dominant ne jeten tone ne vend.
Eshte fakt se krimi dhe korrupcioni jane rritur dukshem dhe ka shume veshtiresi ne luftimin e kesaj dukurie.
Kam thene dhe po e perserise se koka e korrupcionit dhe te veprimeve te shumta antiligjore ne fushen e krimit eshte klani “Pronto” i udhehequr nga Hashim Thaci.
Ketu eshte edhe shkaku i mossuksesit kundet krimit dhe korrupcionit ne Republike.
Mirepo, sikurse te ishte vetem ketu dhe ky fakt, kalohet gjendja me masa juridiko-penale. Por, ky krim eshte zgjeruar edhe ne subjektet politike dhe jopolitike dhe tash e ka marre tere pushtetin ekonomik, juridik dhe politik.ne vend.
Ky eshte nje fakt shume i madh i ikjes se te rinjeve. Faktet tjera jane te ndryshme dhe kane karakter skllaverise pse te rinjte dhe te rejat po ikin.
Ketu duhet permendur:
1.Shfrytezimi i larte i te punesuareve sidomos ne sektorin privat, ku ata punojne me nga 10 e 12 ore, jo 5 dite ne jave, por 6 e 7 dhe paguhen me nga 150-300 euro.
2. Mos sigurimi dhe mos krijimi i i gjendjes, pekatesisht i atmosferes se sigurte per jete normale dhe mesatare ne vend, ku populli ka frike per jeten e vete.
3. Papunesia e larte dhe kuaifikimet jo adekuate, duke bere te mundur qe njerezit me diploma te punojne si kamarier dhe shites per 200 euro.
4. Mos ekzistimi i sigurimeve shendetesore dhe pensionale e invalidore dhe
5. Shkollimii dobet dhe jo adekuate me gjendjen ne vend.
Ka natyrisht edhe shume faktor te tjere te cilet kane ndikuar ne shperngulje, por mendoj se me themeloret jane keto.
Kush mund nga te rinje te duroje jeten perrallore te familjareve te politikaneve, te mafiozeve etj., mbrenda dhe jashte, pa u ndire shume rende dhe i shfrytezuar rende.
E cka mbetet!
Ikja.
Vete logjika e nje politikani qe thote se ska njeri qe nuk i ka dy milione euro sot tregon poshteresine dhe karakterin e kriminelit.
Dhe, e tere kjo pa ndryshime nuk permiresohet. Ndryshime ne sistem.
VETTING eshte hapi i pare dhe i domosdoshem. Sistemi prokurorial dhe gjeqesor kontrollohet nga Pronto. Abelart Tahiri si Minister vjene nga ai grup.
Ndryshime duhet bere edhe ne politike, por si dhe kush!
Pasuria e politikaneve eshte maramendese.
Pa pergjegjesi penale kjo strukture nuk sherohet.
E njejta eshte gjendja ne sektorin privat. Aty kemi shfrytezim dhe nje gjendjeje te rende dhe te pabesuashme si ne skllaveri.
Eshte turp per shoqerine tone te lejohet skllaveria. Punohet me nga 60 e 70 ore ne jave per 200 euro. Kudo kemi gjendje te tille ne kete sektor..
E fundit nga analiza, por e para nga gjendja, eshte shendetesia, sigurimet pensionale e invalidore dhe arsimi.
Keto jane shume keqe.
Aty duhet intervenime te shpejta ne menyre qe te fillon puna per se mbari.
Dhe, ne fund eshte pasiguria ne vend. Veprimet e pamatura dhe armiqesore ne raport me shtetin serb jane plus pasiguri tjera te medha.
Pra, kemi keshtu shume faktor te cilet domosdo reflektohen ne jeten e njerezeve tane dhe ndkon qe ata te ikin.
Pa i ndryshuar keto nuk ndalet emigrimi.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close