Kleopatra e Epirit, motra e Lekës së Madh


shkruan Fahri Xharra

Kur i futesh historisë për ta studjuar me themel, atëherë e sheh se me cilën vello është fshehur, atëherë e kupton që interpretimet e saj janë aq të llojllojshme varësisht cilës periudhë kohore i takojnë apo cili komb e do një ngjarje të caktuar apo një hero-legjendë e do për veti.

Këmbëngulsia të sjell fryte dhe i bie në gjurmë të vërtetës së manipuluar për intertesa të kohës . Deri vonë është menduar që Kleopatra e Egjyptit (69 BC, Alexandria, Egypt -30 BC, Alexandria, Egypt ) është e zeshkët nga lëkura, jo pse nuk është ditur, por qëllimi ka qenë të fshehet e vërteta e saj. Ajo ishte bijë e Ptolomejve të cilët pas vdekjes së Lekës së e udhëhoqën Egjyptin. ( http://www.zemrashqiptare.net/news/50519/fahri-xharra-dinastia-e-ptolomejve-te-aleksandrise-ishte-me-origjine-nga-shqiptaret-antik.html ).
Tek e fundit, Xhuzepe Katapano e zbuloi që andej pari flitej shqipja.

Sot , temë shumë interesante është Kleopatra e Epirit e cila jetoi mbi 330 vjet para asaj të Egjyptit (354 BC – 308 BC) .
Kleoptara e Maqedonisë, ose Kleopatra e Epirit ishte një princeshë epirote-maqedone që më vonë arriti të bëhet edhe Mbretëreshë e Epirit. Ishte e motra e Lekës së Madh. Ajo i kishte edhe motrat Thesaloniken dhe Cynanen, dhe gjysmë vëllaun tjetër Filipin III të Maqedonisë.
Kleopatra u rrit me nënën e saj në Pella, për derisa me 338BC mbeti vetëm nga se Olimpia nga një grindje me burrin e saj Filipin II iku në Iliri.. Babai i saj e martoi në vitin 336 me mbretin e Epirit me një dasem të madhe dhe më të madhen në Egje dhe Maqedoni. Filipi i II u vra gjatë dasmes.

Gjatë martesës i linden djemt Neoptolomeu II i Epirit dhe Kadmea.
Filipi II i Maqedonisë
Në vitin 334 burri i Kleopatres shkoi përtej Detit Adriatik në Siujdhesën e Italisë, për të luftuar kundër dy fiseve vendore Klukanianëve dhe Brutëve.Pas pushtimeve ai thuhet se u vra në vitin 331 duke e lën Kleopatren të vej dhe të birin Neoptolomeun shumë të ri për fronin mbretëror.

Me qenëse i biri ishte shumë i ri, atë herë ajo udhëhoqi me Epirin sipas ligjeve epirote (Cleopatra ruled Epirus in the meantime. It was an Epirote custom that the woman of a family became head of household when her husband died and their son(s) were too young )

Pra Kleopatra udhehoqi si kreu më lartë i fesë dhe i popullit të Mollossisë. Ishte femra e vetme që i takoi statusi i udhëheqëses për të vendosur në të gjitha.
Cleopatra u vra në vitin 308 me urdhër të Antigonit, por varrimi i saj u bë me të gjitha ceremonitë e kohes..

Fahri Xharra,09.08.19
Gjakovë

Materialin për shkrim e nxora nga libri : Cleopatra from Charles Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (1867) , libër i cili mund të shkarkohet nga.fondi i Google-it

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close