Advertisements

“Përtej Moravicës tonë të qetë, më tregojnë njerëzit se, ekzistojnë shumë vreshta, vreshtat e Kastriotit, Sundimtarit të Shqipërisë”.

Meqë sot fillon festa e rrushit në Rahovec, mu kujtua një e dhënë historike shumë interesante! Historianët tregojnë se në librin “Srpksi etnografski zbornik”, të botuar në Beograd, në vitin 1903, gjendet një këngë popullore mesjetare serbe, në të cilën Princ Llazari flet : “Përtej Moravicës tonë të qetë, më tregojnë njerëzit se, ekzistojnë shumë vreshta, vreshtat e Kastriotit, Sundimtarit të Shqipërisë”.

Moravica është regjioni i Shumadisë së sotme dhe këto vreshta, të cilat përmenden në këngë, padyshim, janë vreshtat e Rrafshit të Dukagjinit. Do të ishte mirë qe dikush t’ia sugjeroj Marko Gjuriçit që t’ia hedh një sy librit ku është botuar kjo këngë! Arkivat etnologjikë të Beogradit i ka aty, afër zyrës së tij. Ndërsa rahovecianëve tanë: Gëzuar!///Blerim Latifi

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close