Advertisements

Mediat amerikane:Kina ushtarakisht e fuqishme ,rrezik për sigurinë në Europë

Mediat amerikane e konsiderojnë Kinën e fortë ekonomikisht dhe ushtarakisht si rrezik potencial për sigurinë në Europë dhe interesat amerikane,për parandalimin e së cilës përgjegjëse janë Shtetet e Bashkuara.

Por pengesë për të kundërshtuar Kinën është qëndrimi armiqësor i administratës së Trumpit ndaj një numri vendesh evropiane, si dhe një prani e kufizuar ushtarake në Azi, shkruan portali amerikan Hill.

Gjatë Luftës së Ftohtë, aleatë të shumtë amerikanë u përqendruan në kërcënimin strategjik të paraqitur nga BRSS, ndërsa Shtetet e Bashkuara ishin përgjegjëse për stabilitetin në Lindjen e Mesme.

Sipas portalit, e njëjta situatë është karakteristike për rajonin e Azisë-Paqësorit, ku përgjegjësia për stabilitetin qëndron te Kina.

Sidoqoftë, sot gjithçka ka ndryshuar, vlerëson autori i artikullit. Përkundër faktit se Rusia vazhdon të jetë një kërcënim, fuqitë evropiane janë përfshirë në mënyrë aktive në zhvillimet në Lindjen e Mesme.

Kina, dikur konsiderohej një fushë e pashfrytëzuar për investime dhe eksporte evropiane,e tani po shqetëson në Evropë.

Javën e kaluar, gjatë një vizite në Australi, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg tha se ndërsa ka shumë arsye për të zhvilluar dialog me partnerët aziatikë, Aleanca duhet në të njëjtën kohë të vlerësojë pasojat e fuqisë ushtarake në rritje të Kinës, e cila mund të rrezikojë sigurinë e të gjithëve.

Sipas autorit të artikullit, Stoltenberg ka të drejtë kur thotë se rritja e shpejtë e fuqisë ushtarake kineze ka pasoja për NATO-n dhe Evropën në tërësi. Ai bën thirrje që Pekini të mos lejohet të minojë sigurinë dhe stabilitetin në rajonin e Azis-Paqësorit.

Sidoqoftë, për të ndjekur me sukses strategjinë e tyre të sigurisë kombëtare dhe për të kundërshtuar fuqinë ushtarake të Kinës, SH.B.A. duhet të rrisë praninë e saj ushtarake në Azi, si dhe të modernizojë forcat e saj në atë territor.shkruan më tutje aty.

Sipas autorit të artikullit, Stoltenberg ka të drejtë kur thotë se që Kina nuk dëshiron më të jetë vetëm një fuqi aziatike. Pekini e ka bërë të qartë që synon të zgjerojë praninë e tij në shumë rajone të botës, për shembull, Arktik dhe Afrikë. Në të njëjtën kohë, investimet kineze në Evropë po rriten.

Përveç zgjerimit të pranisë së saj në tregun evropian, Kina gjithashtu synon të investojë në vendet më të vogla dhe të dobëta të Evropës Lindore dhe Mesdheut, në mënyrë që të fitojë ndikim politik dhe diplomatik, vlerëson autori.
Përveç kësaj, autori tregon rëndësinë e faktit që Evropa ka ngritur çështjen e kërcënimit, e cila vjen nga Kina.

//Përgatitur nga Proinformacion.com

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close