Advertisements

Reflektime të çuditshme drite po vijnë nga Hëna – dhe shkencëtarët nuk e dinë pse.

Pjesë të sipërfaqes ndriçohen shumë herë në javë, ndonjëherë me prurje të shpejtë dhe nganjëherë me orë të tëra. Në raste të tjera, pjesë të sipërfaqes në mënyrë misterioze shkojnë në errësirë.

Shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të zbulojnë pse po ndodhin ndryshimet e çuditshme të dritës. Kjo është përkundër që vëzhgohen për dekada të tëra, dhe janë kataloguar në punime shkencore qysh në vitet ’50.

Shkencëtarët i referohen atyre si “fenomene hënore kalimtare”. Një letër në vitin 1970 përshkruante se si “drita e emetuar” përshkruhet zakonisht si e kuqërremtë ose e pink, nganjëherë me një pamje “xixëlluese” ose “rrjedhu”, duke vërejtur se ato shtriheshin për milje në të gjithë sipërfaqen dhe zakonisht zgjatën 20 minuta, por mund të vazhdonin për orë të tëra.

Ata kanë sugjeruar shpjegime të ndryshme, të tilla si Hëna goditet nga meteorët ose era e diellit që godet pluhurin e Hënës, ose lëvizjen e sipërfaqes së Hënës që lejon gazrat që reflektojnë rrezet e diellit në Tokë. Por asnjë shpjegim vendimtar i sjelljes nuk është ofruar.

Tani ata shpresojnë të kuptojnë më në fund se çfarë po shkakton shkendijat e çuditshme në sipërfaqe.
Të bërit ashtu do të thotë të shikosh sipërfaqen në mënyrë sistematike dhe afatgjatë, të provosh dhe të përcaktosh atë që bën që të ndodhin shkëlqimet.

Një përpjekje për ta bërë këtë po drejtohet nga Hakan Kayal, profesor i teknologjisë hapësinore në Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) në Gjermani.

Ekipi i tij ka ndërtuar një teleskop në Spanjë, i cili hyri në veprim në fillim të këtij viti dhe mund të kontrollohet nga kampusi i JMU. Ai përdor dy kamera për të parë hënën pas natës, dhe kur të dy shohin njërën nga ndezjet, teleskopi kap fotografi dhe video dhe paralajmëron ekipin e Profesor Kayal për vëzhgim të mëtejshëm.

Ekipi më pas shpreson t’i ndajë ato rezultate me Agjencinë Evropiane të Hapësirës, me qëllim që të katalogojë ngjarjet dhe të përpiqet të kuptojë se çfarë duket se po i bën ato të ndodhin.

Të mësuarit rreth sipërfaqes së Hënës në këtë mënyrë mund të dëshmojë se vendet kryesore përfshirë SHBA, Kinën dhe Indinë të gjithë shpresojnë të shkojnë në Hënë dhe të qëndrojnë atje. “Kushdo që dëshiron të ndërtojë një bazë hënore në një moment, sigurisht që duhet të jetë i njohur me kushtet lokale,” thotë profesori Kayal në një deklaratë.

//Përgatiur dhe përshtatur nga Proinformacion.com

Burimi:https://sordoth.com

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close