Advertisements

Është zbuluar prani e metaleve të çmuara në Hënë

Gara për satelitin natyror të Tokës,ka kohë që ka filluar.Hëna ka filluar të vizitohet tani së fundmi edhe nga sonda kosmike të vendeve të tjera përveç,Shteteve të Bashkuaradhe Rusisë.Në konkurrencë janë futur edhe Kina e India.

Ta mendoni tash garën kur një ekip studiuesish kanë sugjeruar që Hëna është e pasur me metale të çmuara dhe që sasi të mëdha ari dhe platini mund të gjenden në satelitin e Tokës. Sidoqoftë, është e paqartë nëse do të ishin të lehta për tu izoluar.

Gjeologu James Brennan nga Universiteti i Kanadasë, Delhi, planifikon të analizojë përbërjen e guaskës së Hënës me kolegët e tij, për të konfirmuar nivelin e pranisë së metaleve të vlefshëme.

Ekspertët besojnë se ari dhe platini nuk ishin fillimisht pjesë e Hënës, por se ato u gjenden në satelitin e Tokës “në rreth kohës kur formimi i sistemit diellor po i afrohej fundit”, njofton Daily Mail.

Studiuesit filluan të konsiderojnë praninë e metaleve të çmuar në një material nga Hëna rreth 50 vjet më parë, i cili ishte i disponueshëm për eksplorim të drejtpërdrejtë.

“Kemi një mostër prej 400 paundësh të sjellë nga misionet në Hënë. Kjo është një sasi mjaft e vogël e materialit. Për të zbuluar ndonjë gjë në lidhje me përbërjen më të detajuar të brendësisë së Hënës, ne duhet të vijmë disi tek materialet më të reja kërkimore”, tha profesori Brenan për Science Alert ”.

Studimet e mëparshme të materialeve të sjellura nga misionet Apollo 15 dhe 17, megjithatë, kanë treguar që niveli i metaleve të çmuar është 10 deri 100 herë më i ulët se sa pritej.

Ekipi i profesorit Brennan zbuloi, megjithatë, se pjesët e kores së Hënës me origjinë nga lava u mbizotëruan nga komponimet që lidhin elementë të caktuar, përfshirë metalet e çmuara, të cilat mund të jenë një shenjë e pranisë së arit dhe platinës në shtresat më të thella të satelitit të Tokës.

//Përgatitur nga Proinformacion.com

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close